Mina poddar

Jag har lyssnat på några podcasts om ekonomi ganska länge. Tänkte lista dem och ge mitt omdöme, dock utan att rangordna dem, de har ju lite olika syfte och inriktning.

 

Plånboken i P1

Ett typiskt konsumentprogram som innehåller (lite för) långa reportage, ekonominyheter i korthet, intervjuer och frågestund med en expert. Jag uppskattar programmet i sin helhet, även om det har en tendens att bil lite pratigt, som så ofta i P1. Det är också på aningens låg nivå då det är meningen att man ska ha utbyte av programmet även om man inte är så intresserad av ekonomi.

 

Sparpodden

Ett spar- och investeringsprogram från Nordnet som handlar mycket om börsen men även om sparande i stort och smått. Günther Mårder är oerhört vältalig och kunnig och tillsammans med Jan Dinkelspiel bjuder han på stor underhållning och sunda tips. Det är helt i min smak, jag bara önskar att jag var 15 år och lyssnade på detta då jag redan har lärt mig mycket av det den hårda vägen.

 

Ekonomista

Jag hör inte till dem som har hånat eller ondgjort sig över Blondinbellas karriär. Tvärtom är jag imponerad av att hon skapade sig ett varumärke och ett entreprenörskap ur något helt nytt. Hon har helt klart lyckats och fortsätter att lyckas genom sitt mer och mer breddade företagande. Men detta program är tyvärr inte bra! Det är barnsliga tips som ”köp aktier i skoförsäljare för folk kommer fortfarande att bära skor om 100 år” och väldigt hårda subjektiva uttalanden om hur folk ska sköta sin privatekonomi, i stil med ”dejta inte en kille med skulder”. Isabella Löwengrip gör detta program tillsammans med Pingis Hedenius.

 

The Dave Ramsey show

Ett av USAs mest spridda radioprogram med en galen Kristen högermänniska som har sunda regler om skulder och pengar. Av någon anledning blir jag inte tillräckligt provocerad av hans extrema högerretorik att jag slutar lyssna. Jag har lyssnat i ett år nu och det är det första jag slår på när jag har en halvtimme.

48 Days

Också en äldre man från amerikanska södern, men Dan Miller är ytterst sympatisk och programmet, som inte är något mer än ett väldigt populärt privat initiativ, handlar om entreprenörskap och frågor från lyssnarna. Ganska inspirerande tips från en klok man med mycket glöd.

 

Digitalpodden

Två killar från Dagens Industri som behandlar digitala företag och affärer i synnerhet. Mycket proffsigt och hyfsat underhållande program där man gärna bör vara intresserad för att få ordentligt utbyte av det. I detta program kan man få en hel del nyheter först, bara det gör det klart värt!

 

Börspodden

Två nördiga traders som pratar om ”case”, ibland med lite kort horisont för mig. Men de verkar duktiga och har mycket kunskap. Mitt favoritavsnitt var när de intervjuade en trader från Börssnack, som tydligen är en välkänd profil. För mig okänd men riktigt skarp och underhållande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: