Alternativ till snålmånad

På några sätt är det väl kul med den så kallade snålmånaden. Dels för att den hyllar ”Miljonär innan 30” som var den som uppfann snålmånaden i bloggsammanhang. Dels för att det är bra att folk provar på att bli lite sparsammare och dels för att det har fått lite PR utanför ekonomibloggarkretsen. Men det sista vet jag inte om det är positivt eller om det bara gör ekonomibloggarkonceptet mer underligt för vanligt folk.

Själv är jag inte inte intresserad av att hänga på. Jag är helt enkelt i ett skede av livet där jag inte känner för att snåla mer än jag redan gör. Men också för att jag är tveksam till upplägget. Varför ska jag till exempel spara in på mat och hygienartiklar under endast en månad? En ekonomisk person har lager och stora förpackningar av såna grejer så att det spelar stor roll när inköpen görs. Att jag väljer att ta av mina lager under en månad betyder ju inte att jag är sparsam, eller hur?

Man kan ju tycka att det spelar mindre roll och att det ändå bara är sig själv man jämför med, men i så fall är det inte någon mening med att mäta det över huvud taget.

Mitt alternativ till snålmånaden är en sparmånad, då man går igenom alla fasta kostnader man har och försöker minska dem. Sånt där som många ekonomibloggare ibland skriver om men som åtminstone jag glömmer bort emellanåt och kanske betalar för mycket för.
Kolla till exempel:
Försäkringar
Mobilabonnemang
El
Prenumerationer
Kortavgifter
Bankkostnader
Courtage
Fondavgifter, även på pensionskonton
Bensinpris på olika kort

Såna saker ska man inte ha i huvudet hela tiden, då blir man en tråkmåns! Men en månad per år eller halvår kan man gå igenom sina engagemang och stoppa eventuella blodflöden.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kalle kr
  Apr 30, 2014 @ 00:39:37

  Tänkvärt… Der här med att snåla är inte nödvändigtvis mest optimalt. Billig föda kan tex innehålla mer skit, ska man då snåla på d för att få ett par kronor mer men senare i livet upptäcka att man fått någon otrevlig sjukdom för att man åt konstiga tillsatser/gifter? Exempel som går att applicera på konceptet ur flera vinklar…

  Svara

 2. Ekonomen
  Maj 01, 2014 @ 19:50:27

  Snålmånaden ger kanske inte så mycket för oss ekonomibloggare som lever ett sparsamt liv redan. Men kanske ger det en liten tankeställare när man ser att man faktiskt klarar sig på ännu mindre. Precis som Kalle kr skriver är det inte värt att köpa billig mat, om den är av lägre kvalitet. Däremot kan man ju välja matslag som är billigare, t.ex. ekologiska rotfrukter och vegetarisk mat.

  Sparmånad tycker jag låter som ett mycket bra initiativ. Jag blev riktigt inspirerad. Ska försöka ta upp detta tema som en utmaning till mig själv. Har precis suttit och deklarerat och då letat bland våra pappersmängder med försäkringar, pension o.s.v. Det finns säkert några hundralappar att hitta här och var bland våra fasta kostnader.

  Svara

 3. Tuppen
  Maj 02, 2014 @ 13:45:31

  En faktist stor kostnad för de flesta er kyrkoskatten och ifall man inte er specielt religiös kan denna elimineras. Man sparar då ungefär 0,8% av sin lön varje månad resten av sitt liv.

  Et bra verktyg er Konsumentverkets Budgetkalkyl der man kan hämta budgetsiffror baserad på antal personer och ålder (som används som underlag för skäliga levnadskostnader). Vi spenderar mera än detta men er vår baseline ifall någon av oss blir arbetslös.

  Svara

 4. Player
  Maj 04, 2014 @ 09:46:26

  Jag tror svenska folket är överlag mindre bra på att ta tag i den här typen av frågor. Det finns väldigt ambitiösa bloggare som gör det men tyvärr representerar dessa en liten del av den stora befolkningen.

  Man kan dra en parallell till att ha en ´vit månad´. En sådan approach är bra men är det inte bättre att tänka hur man vill leva långsiktigt. Jag tycker inte att man är tråkig bara för att man är absolutist eller har koll på sina abonnemangsavtal etc. Det är bara en fix idé mindre medvetna människor tar till när de vill hitta en ursäkt. Jag skulle snarare säga att man är en bra familjefader som ser om sitt hus. Fler borde ta efter denna mentalitet!

  Din blogg är bra. Den är inriktad på familjerelaterade och privatekonomiska frågeställningar och utmärker sig på ett mycket positivt och praktiskt sätt. Fortsätt blogga.

  Svara

 5. Player
  Maj 04, 2014 @ 16:42:51

  Tack själv. Jag skulle kunna tänka mig att mångas ekonomi skulle kunna bli avsevärt mycket bättre om man en gång i halvåret såg över lånevillkoren, aktieportföljen (om man har någon) och ev. fasträntekonton, PPM och försäkringar. Tog man och jobbade med dessa punkter vid ex. tiden på året då man deklarerar så är nog mycket vunnet. Men det handlar ju om att ´sätta sig med det också´. Har man hus med trädgård och fru och barn kanske det är svårt att hitta tiden. Ävensom, jag tycker att det angår hela familjen. Om du kan ta dig tid att göra kloka val och sänka era kostnader och starta ett sparande för de intjänade alternativa kostnaderna då går den spenderade tiden tillbaka in i familjen.

  Hur som. Det går att resonera mycket i den här frågan 🙂 Trevlig söndag!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: