Maktkamp i bostadsrättsföreningen

Det var en stundtals hetsig årsstämma i vår bostadsrättsförening men vi var förberedda på det och kunde bemöta kritiken på ett bra sätt. En stor hjälp var också den professionella ordförande vi alltid anlitar. Han stämmer i bäcken när någon försöker ta upp ovidkommande saker eller svävar ut för mycket.

Efter mötet blev jag konfronterad av två väldigt arga tanter angående en ändring vi håller på att genomföra, men det stora ögonblicket på mötet var annars när en medlem inte var nöjd med valberedningens förslag och försökte sälja in en annan kandidat till styrelsen. Min efterträdare förklarade då att flera i styrelsen inte kunde samarbeta med denna person och skulle hoppa av om han blev invald. Lite väl hårt uttryckt för min smak, plus att jag inte delade denna åsikt. Precis som alla andra tycker jag att denna person är svår att samtala och samarbeta med, men på många sätt skulle det troligen bli lättare att ha honom i styrelsen istället för som en arg hund som skäller på allt och alla från andra sidan stängslet. Men det kräver en stark ordförande som håller kopplet kort och inte låter negativiteten ta över.

Men jag försöker nu föra över min kunskap till den nya styrelsen och ska försöka lägga mig i så lite som möjligt i framtiden. Det kommer troligen att bli ganska svårt dock, jag har börjat se på saker på ett helt annat sätt sedan jag börjat engagera mig i styrelsearbetet.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lundaluppen
  Maj 07, 2014 @ 10:00:59

  Man har ganska rosig syn på de flesta föreningar tills man suttit med i styrelsen ett tag. Som du skriver kan det vara en utmaning att ”slappna av” efteråt när man känner folks lite sämre sidor.

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 07, 2014 @ 10:18:05

   Stämmer bra! Jag väljer dock att se det som utbildning och zenträning. Jag sitter glatt och grillar och dricker vin på gården. Jag tittar folk i ögonen och tänker bort eventuellt gammalt groll.

   Svara

 2. Anonym
  Maj 07, 2014 @ 15:26:48

  Nu medverkade ju inte jag under er stämma och vet inte vilken stad du bor i, men det är valberedningens ansvar att vara tydlig under stämman med att kandidater som föreslås till nästkommande verksamhetsår är en ”paketlösning”. Det är inte upp till en ledamot eller suppleant att försvara valberedningens val och eventuella samarbeten med andra medlemmar som inte väljs. Låter som valberedningen brustit i sitt åtagande under stämman.

  Men det är bara en tolkning utifrån din text och jag kanske helt är ute och cyklar.

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 07, 2014 @ 15:34:26

   Faktiskt en mycket korrekt iakttagelse! Det var en svag och lite okunnig valberedning, men också ett helt onödigt klargörande av ledamoten för att försvara förslaget.

   Svara

 3. P FALCK
  Maj 07, 2014 @ 16:46:09

  Känner igen det mesta du beskriver ovan – så skönt att inte vara med i en BRF-styrelse längre 🙂

  Svara

 4. Player
  Maj 07, 2014 @ 19:05:09

  Jag har suttit med i vår styrelse i ett antal år och har sett det mesta. Hot, stämningar, kritik, förlikning. Men, jag har svårt att se hur man annars skulle få reda på något om sina grannar och alla projekt allt och alla engagerar sig i, eftersom allt måste/bör gå igenom styrelsen. Det är ganska nice att få insyn och kunna påverka en del saker. Jag är säker på att alla bostadsrättsföreningar har någon form av rättshaverist, och vi har vår (kvinna 60+, röker, utan sällskap). Förra årsstämman gick smidigt och enbart för att denna var bortrest. Årets lär bli något annat.

  Även om den tid och engagemang som man lägger ner när man har engagerat sig i en bostadsrättsförening så tycker jag att det är ganska okej, vi har god stämning i styrelsen där alla får säga sitt och alla respekteras. Det är för övrigt bara män i styrelsen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: