Kollar mer på kontanterna

Eftersom husplanerna är verkliga nu duger det inte att bara se på månadsrapportens fluffiga totalvärde. Det går nämligen inte att realisera utlåningen till företagen eller värdet på sommarstugan hur som helst. Viktigare då att hålla koll på kontanterna, eftersom det är de som styr hur mycket hus vi vill köpa. Vi vill nämligen inte ha mer än max 75% i belåningsgrad och det är bra om vi kan behålla sommarhuset obelånat. Ännu bättre om vi kan köpa hus utan att vara tvungna att sälja lägenheten först. Kanske till och med hyra ut lägenheten under en övergångsperiod och tjäna 5000 i månaden, men det kanske är girigt.

Därför har jag nu sålt av resterande innehav för mig och frugan. Frugan vill ha lite kvar i ett speciellt företag men det lägger vi på ett nytt gemensamt ISK istället.

Företagen kommer inte att bli matade med några mer pengar, så förhoppningsvis ska ni trots föräldraledighet få se sparkontot växa hyfsat. Lite mer renovering på sommarhuset blir det dock, men det får vi ta i språnget.

Eftersom vi är beredda att köpa hus för upp till 75% belåning så kan man säga att vi för varje sparad hundring kan öka huspriset med 400. Just nu har vi ca 1,4 Miljoner i kontanter, vilket skulle betyda ett hus för 5,6 miljoner. Ett enkelt hus i de trakter vi letar.

Jag letar hela tiden efter tekniker för att motivera mig själv och i första hand frun. Jag tror att en graf på kylskåpet som visar större och större husbudget varje månad skulle vara roligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: