De små utgifterna?

”Det är inte de stora inkomsterna som gör en rik, det är de små utgifterna”. Så brukar det ju heta och det ligger mycket i det. Men inte allt. Vad man först och främst ska utläsa från det är att göra av med mindre än man får in. Förstås…
Vad man inte ska uttyda är att det är viktigare att putsa sina egna fönster än att jobba över. I alla fall om man tjänar avsevärt mer än fönsterputsaren.
När man har ett välbetalt jobb kanske det handlar mer om att utvecklas där och kanske jobba över eller ta hand om sin karriär. Har man dessutom sidoprojekt som kan ge avkastning är det ännu viktigare att inte fastna i dagligt slit som någon annan skulle kunna göra.
Man brukar ju prata om vad en latte om dagen kostar och vad man skulle kunna göra istället. 300 latte om året för 40 kronor styck blir 12 000, vilket absolut är mycket pengar, men om min fru gör ett bra jobb och ökar sin bonus med 10 procentenheter innebär det 100 000 före skatt och 45 000 efter, alltså 3 latte om dagen, varje dag.
Jag pikar henne ibland för alla latte hon köper men säger också att det är upp till henne om hon vill unna sig det, jag vill bara att hon ska veta vad det kostar i längden.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Jkr
  Jul 30, 2014 @ 14:56:19

  Just tvätta fönster är ju ganska enkelt men annars ser jag ett värde i att lära mig andra saker än mitt yrke. Renovera fönster, måka staket eller vad det nu må vara. Ett annat värde är att jag vill ha ett avbrott från mitt lönearbete och göra något annat som känns nyttigt. Just dammtorka är en sådan sak som jag aldrig vill göra och skulle gärna jobba över för att slippa 🙂

  Svara

 2. jobbochfirma
  Jul 30, 2014 @ 22:36:48

  Tycker att du träffar huvudet på spiken!
  Att lära sig nya praktiska saker har faktiskt ett egenvärde eller i fallet med målning och sådant ett rent terapeutiskt värde. Men förväxla det inte med vad som är ekonomiskt riktigt att göra. Jag vet alldeles för många som slavar på sin fritid (som jag) bara för att de inte förstår att det är dålig utväxling på deras tid.

  Svara

 3. Wille
  Jul 31, 2014 @ 08:38:12

  Hej! Du verkar närmast besatt i din frus höga lön. Känns lite osunt. Lycka till!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: