Folk är rikare än ni tror

Nu har jag följt ekonomibloggar i ca 6 år och skrivit min egen i snart 4. En sak jag och många andra har skrivit om är hur galet övervärderad bostadsmarknaden är och vilken gigantisk inbyggd risk som finns i den stora privata belåningen.
Retoriken har ibland landat i att totalt döma ut folk som köper i innerstaden. Kanske har bloggarna många gånger utgått ifrån att folk verkligen är skyhögt belånade och är övertygade om att priserna ska upp, Upp, UPP!
Men när jag ser mig omkring i min närhet, bland kollegor, släktingar och vänner, ser jag människor som tjänar så fantastiskt mycket att trots att det är dyrt och även om räntorna skulle gå upp till 6%, lätt har råd med sitt boende.
Neggobloggarna sitter och stirrar på sitt eget lönekuvert och undrar hur någon kan ha råd att köpa en lägenhet i Stockholms innerstad. Men förstår de verkligen vilka kassaflöden många av dessa köpare har? En helt usel IT-snubbe som jag tjänar 43 lax och alla mina kollegor verkar ha en högpresterande bättre hälft som är ekonom eller läkare.
Folk jag pratar med går alltså inte runt och spekulerar i sitt boende, de vill bara ha någonstans att kalla hemma. De tycker att det är dyrt men de ser hur mycket pengar de får över varje månad och de vet att det inte finns några liknande hyresalternativ. De enda som hyr är de som bara gästarbetar i Sverige i några år, och de är villiga att betala 28 000 i månaden för boendet (enligt egen erfarenhet).
Förutom kassaflödena finns det många som har lite backning hemifrån, med 40-talistföräldrar som gjort kloka val och gärna vill bidra.
Helt enkelt, fattar ni egentligen hur mycket pengar som finns där ute? Jag gjorde det inte, men börjar förstå.

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Erik
  Aug 04, 2014 @ 07:33:12

  Det du säger stämmer till viss del, det finns mängder som klarar av 5miljoners lån med 5% ränta.

  Men för varje exempel som du tar med IT-konsulter med läkar/jurist-fruar så kan jag rada upp industriarbetare där sambon arbetar som servitris, timanställd kafé personal med en hantverkare till pojkvän etc. som har belånat sig till 95% i en tremiljoner-tvåa i Stockholm som absolut _inte_ har de finansiella musklerna för att bo kvar om räntorna stiger, eller räntaavdraget tas bort.. Fan de har ju blankolån på insatsen för tusan!

  Problemet är inte att folk med pengar lägger mycket deg på att bo ståndsmässigt, problemet är att folk utan likvida medel och framförallt utan möjlighet (båda ekonomiskt och psykiskt) att skaffa sig köper lägenheter/hus för belopp som de egentligen inte har råd med.

  Svara

  • Enjoying the show
   Aug 04, 2014 @ 08:46:01

   Och vad händer när finanskrisen del 2 slår till och svenne IT blir av med jobbet? Vi är inte i usa nu, här är vi personligen ansvariga för lånen resten av livet. Kul med feta skulder?

   Jag tjänar mycket bra och har en miljon sparad och är skuldfri, alltså har jag råd, men jag tycker ändå att det är för dyrt att köpa så jag bor kvar i min HR. Med jag tror att priserna fortsätter upp tills nästa black swan event inträffar.

   Svara

 2. Linus
  Aug 04, 2014 @ 08:44:08

  Jag tror inte att du kan rada upp dessa exempel.

  Bland de som bor i sthlms innerstad i brf är en ganska homogen grupp. I vår brf är nästan alla ekonomer, jurister eller andra högutbildade grupper. Min erfarenhet från jobb/vänner etc är att det inte är ett ovanligt urval.

  Programmerare är nu sthlms vanligaste yrke så det finns en ganska stor grupp välbetalda att ta av. De indrustriarbetare du talar om har allt svårare att hitta jobb i centrala sthlm och jag förstår inte varför de skulle betala extra för att bo där.

  Svara

 3. Erik
  Aug 04, 2014 @ 09:06:11

  Linus, jag har flertal exempel på folk i min bekantskapskrets som bor i Stockholm (jag har ingen koll på definitionen på innerstad förvisso) med 90-95% belåning. Ett par har föräldrar i bakgrunden som hjälper till att dra ned blankolånen lite förvisso.

  Det är enklare att få jobb i Stockholm även för folk utan någon vidare utbildning. Sen lockar Stockholm på ett annat sätt än t.ex Nyköping. Sen köper de inte lägenhet på Östermalm förvisso men det finns ju gott om svindyra lägenheter även i mindre attraktiva områden i Stockholm.

  Svara

 4. Lundaluppen
  Aug 04, 2014 @ 09:19:44

  Hehe, det finns ett inte så litet inslag av ”du ska inte tro att du är något” och ”alla andra än vi som läser här verkar dumma” i de där bloggarna 😉

  De är ändå rätt underhållande att läsa, men man får hålla distansen.

  Svara

  • Ior
   Aug 04, 2014 @ 11:03:58

   Men folk är ju ändå rätt dumma; vet inte hur penningsystemet fungerar, vet inte hur världen utanför sverige fungerar, vet inte vad som driver bostadsmarknaden, känner sig smarta när dom bara haft tur och följt alla andra. Jag låter mig inte imponeras av okunniga svennar med tur. Avundsjuk? Knappast. Bara lite äcklad av alla självgoda lånerika svennebananer.

   Svara

 5. frivid42
  Aug 04, 2014 @ 11:21:48

  Du har säkert rätt i de allra flesta fall men det räcker med att 20% av bostadsköparna ”glömmer” att använda sina starka kassaflöden till att amortera och istället åker på semester för pengarna för att en eventuell bobubbla ska spricka. 40-talisterna är rika men förmögenheten är ojämt fördelad så det är endast ett fåtal som kan räkna med hjälp från sina föräldrar. Sen återstår ju frågan om vad det innebär att bli vuxen om man i 40 årsåldern ska behöva luta sig på sina gamla föräldrar för att klar boendet?!

  Svara

 6. spartankar.com
  Aug 04, 2014 @ 21:43:23

  Det finns en bias i din resonemang och det är att du begränsar det till folk som du känner.
  Vissa har råd. Vissa inte.
  Dock bland de som har råd finns det som gör det utan att ha alla kort i handen.

  Svara

 7. Reitka
  Aug 07, 2014 @ 02:04:06

  Samtidigt varnar bland annat Anders Borg, IMF och Riksbanken för hushållens skulder. Så jag tror inte att det bara är en lögn. Och personligen tycker jag det är dyrt med bostäder i storstäder som Göteborg och Stockholm. Jag förstår inte hur alla har råd.

  Svara

 8. jobbochfirma
  Aug 07, 2014 @ 09:26:48

  Till alla som kommenterat:
  Jag menar att vi HAR ett skuldproblem och att bostadsmarknaden ÄR övervärderad, men döm inte ALLA som köper något dyrt, det finns både de som har råd och de som inte har råd enligt just din definition.

  Jag är bara trött på bloggare som fnyser åt folk som köper dyrt, trots att de inte har en aning om hur stor belåningen är eller vilken inkomst de har.

  Svara

 9. ZZ
  Aug 09, 2014 @ 22:44:40

  Jag håller med om att debatten är något skev. Det viktiga när man köper en bostad är att man har råd med den och det tror jag att de flesta har (dock inte alla). Att köpa en bostad behöver inte vara en klockren investering som man ska tjäna pengar på utan kan istället ge livskvalité. Jag bor själv i hus och jag räknar inte med att tjäna pengar på mitt boende. Jag är nöjd med det pris jag en gång betalade för min bostad, jag har en relativt låg belåning och en boendekostnad som jag definitivt har råd med. Eftersom jag förmodligen aldrig kommer att kliva ur bostadsmarknaden så spelar det inte så stor roll om det blir en korrigering med 20%.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: