Sanningen om vinster på boende

Som alla ekonomibloggare vet är vinster på boende i princip rent teoretiska. Förluster däremot är ofta verkliga och ibland förödande.

Om man som jag har gjort en teoretisk vinst på 500’ efter skatt på lägenheten efter sex års boende, så leder det endast till att jag antingen kan ta ut lite större lån eller köpa lite dyrare boende nästa gång. Det är inte troligt att jag kommer att bosätta mig i hyresrätt och investera vinstpengarna på riktigt.

Men om jag köper mitt drömhus för 7 miljoner och lånar 5 så blir riskerna lite större. Skulle då marknaden gå ner 40% och vi behöver flytta så står vi plötsligt där med 2,8 miljoner i förlust och 800’ i restskuld.

Till skillnad från boendevinster, vilka man oftast inte kan äta, så kan boendeförluster verkligen hindra en från att äta. Man har kvar sin skuld även om säkerheten är såld och borta. Kronofogden bestämmer hur mycket av din lön de plockar varje månad. Och de plockar den direkt, innan den landar på kontot.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. spartankar.com
  Aug 17, 2014 @ 09:24:25

  Håller i stort sett.
  Dock ”att byta upp sig” är vanligare i större städer än i mindre. Behovet för ett stort hus minskar med ålder, speciellt när barnen flyttar. Ett funktionellt hus är fotat bättre än ett stort hus.
  Jag har inte köpt hus för att göra vinst eller förlust. Jag har köpt den för att bo. Vi amorterar så att det blir alltid cash ut när man säljer huset.

  Svara

 2. Player
  Aug 18, 2014 @ 09:28:23

  Ett läsvärt kort inlägg! En person vars lägenhet har gått upp 500K är inte rikare för det utan tanken lever att pytsa in det i en ännu större lägenhet eller kanske en villa. Klart, när är man rik? Jag tror dock inte att man kan vara rik när man sitter på mest lån. Du äger inte dig själv direkt om du måste betala räntor till banken för att upprätthålla livsstilen.
  Nu är det såklart få människor som är skuldfria men som ditt inlägg illustrerar så får denna konstruktion ett risktillägg i form av konjunkturnedgång och ev. vad händer om man inte kan arbeta längre och måste minska på utgifterna. Jag tycker att man hela tiden skall vara medveten om dessa ´om´. Varje människa bestämmer över sin egen livsstil och det är också upp till var och en att planera sitt liv, än mer om man är förälder eftersom man då ansvarar om andra än sig själv.
  Jag har en innestående vinst i mitt boende men eftersom jag just nu sitter på lån för att ha byggt upp den vinsten så ser jag mig inte som rik för det. Den ger mig inget kassaflöde och den är än så länge inte realiserad…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: