Husprat kring brf-grillen

Så här års är det extra lätt att umgås med grannarna eftersom man bara kan samlas på gården istället för att bjuda hem varandra. Vi bjöd en familj på grillat och eftersom en annan familj hängde på gården fick de också vara med på ett hörn.

Förresten kom jag och min fru på att det just nu är det enda sättet jag inte är snål på, jag bjuder gärna hem andra på schysst mat. Skulle inte få för mig att bjuda någon annan på krogen men kommer de till oss på grillat blir det inte nån fläskytterfilé inte, det blir fina styckdetaljer och kravmärkt.

Vi tre ”karlar” började prata hus när vi stod vid grillen. Vi hade just varit och tittat på ett 7-miljonershus. En annan kille berättade hur han bråkar och bråkar med banken för att få låna mer. Det är lite tufft att få till eftersom de bara har hans inkomst just nu. Han försöker förklara för banken att de behöver mindre kvar per månad än deras modeller säger, plus att han gärna vill låna mer än 85% av värdet.

Jag säger det inte eftersom det skulle låta för drygt, men banken vill låna ut mycket, mycket mer är vi är bekväma med att låna. Vi har ett lånelöfte på 10 (tio) miljoner!

Relativt sett utifrån månadskostnaden är det kansek rimligt att vi får låna mer än dubbelt så mycket som våra grannar, eftersom våra inkomster är så mycket högre, men är det verkligen så att folk med höga inkomster aldrig blir av med jobbet och om de skulle bli det så får de lika välbetalda jobb igen? Banken verkar tycka det i alla fall.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nasenmann
  Aug 19, 2014 @ 10:39:46

  Liksom alla övriga företag försöker banken att maximera sin vinst till minsta möjliga risk.
  Just bolån är en tämligen riskfri ur bankens perspektiv jämfört med bolånetorskkollektivet (tm cornucopia).
  Torskar kunden dit pga. Sjukdom, fått sparken, sjuk familj så är det bara att lämna ärendet till kronofogden för att få tillbaks största delen av lånet plus att banken har kvar vinsten från tidigare räntebetalningar.

  Du gör nog rätt i att inte utnyttja hela möjliga utrymmet. Personligen tyckte vi att livet skulle blivit väldigt låst när man blir tvungen att gå till jobbet hela sitt liv bara för att ha råd med nästa månads ränta.

  Det är rätt skönt att kunna gå ner i arbetstid när familjen så behöver eller att kunna omorientera sig i arbetslivet när man känner för det.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: