Problemet med höga bostadspriser

Vi tar det igen, det är nämligen viktigt!

Det är inte konstigt att folk blir lite glada när deras bostäder stiger i pris. Det betyder nämligen att deras nettovärde ökar, och om de inte räknar på sånt betyder det att de har lite mindre andel belåning på sitt hus, alternativt har väldigt mycket pengar att hämta ut från en eventuell (och ganska ovanlig) exit från boendemarknaden.

Men vad som i själva verket händer är att folk blir mer och mer beroende av sina inkomster. Vi är ett bra exempel på det. Särskilt nu när vi har barn vill vi känna oss så fria som möjligt och ha råd att vara lediga när jobbet tillåter (vilket är mycket när man har barn). Men sneglar vi mot hus så suger det direkt upp allt vi har på sparkontona, plus att vi blir hårdare knutna till våra jobb och stadiga inkomst.

Med ett netto på en halv miljon dollar skulle vi teoretiskt sett kunna hyra en lägenhet och klara av att betala hyra och mat med avkastningen på dessa pengar, som investerat kapital på hyfsat säkra utdelningsaktier.

Men istället är vi på väg in i husägande och kanske ett årtionde av hårt arbete för att få tillbaka vår skuldfrihet.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. spartankar.com
  Aug 21, 2014 @ 20:29:26

  Husägandet är i o för sig inte det stora problemet. Problemet är kanske att man har ett lån. Vi hade amorterat extremt mycket på vår tidigare hus och hade nått breakeven. Det gjorde att när vi skulle byta jobb och flytta till en annan stan kunde vi köpa ett annat hus innan vi sålde den första och hade råd med dubbelt boende.
  Vi hade inte kunnat göra det annars.
  Skuldfri = frihet . Jag skrev en kort inlägg angående detta http://spartankar.com/2014/06/22/amortering-och-skuldfri-leder-till-frihet/

  En annan problem är att många ser huset som en investering men använder inte klassiska investering principer till ex att sprida risken: det största delen av deras investering finns i en objekt.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: