En fågel i handen

Jag har ju berättat om min chans till lite utväxling, min bonus från anställningen, vilken innebär att jag genom en egen insats kunde köpa optioner till ett maximalt värde av strax under 100 tuss och tre år senare lösa in dem till ett pris åtminstone jag tycker ser väldigt attraktivt ut. Men andra verkar inte tycka samma sak…

Det är nästan så jag undrar om det inte är feltryck men jag ser nu att av totala antalet utnyttjade optioner så står jag för 7,5%!!!

Skulle det alltså vara så att jag är så ensam om att tycka att det är en bra deal, alternativt den enda som förstår att det är en bra deal, alternativt den enda som kan avvara en knapp 100-tusing? Av dessa verkar det första alternativet mest troligt.

Har nästan hjärtat i halsgropen av skräcken av att ha gått emot det stora flertalet. Antingen har 400 pers köpt på minimumnivån eller 12 pers köpt på maxnivån som jag, eller någonstans där emellan. Det är i alla fall en nästan obetydlig chans att jag känner någon på företaget som har gjort som jag och tagit max.

Först känns det oerhört skrämmande, men sen lugnar jag ner mig och tänker på att max jag kan förlora är ca 25 000 kronor. Blir istället lite upprymd av tanken på att jag har gått emot strömmen och har en hyfsat stor chans att tjäna flera hundra tusen (brutto), plus att om så få har använt möjligheten blir utspädningen av aktier desto mindre och chansen till vinst högre.

Kan det helt enkelt vara så att en överväldigande majoritet av mina kollegor tycker att en fågel i handen (25 000 kr) är bättre än en möjlighet att ha 10 fåglar (250 000 kr) i handen om tre år?

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Player
  Aug 28, 2014 @ 12:43:00

  Hmm det beror nog på en rad olika anledningar. Dels har du ju den initiala investeringskostnaden, risken du tar genom att köpa optioner och tiden innan du kan lösa in dem är tre år. Jag personligen tycker det är intressant med den här typen av lösningar och skulle gärna se en del av min totala ersättning som options eller aktiebaserad. Om du känner dig trygg med investeringen och har gjort din analys av läget innan köpet så är det bara att stå med rak rygg. Osäker blir man väl först när man gjort något som antingen är förenat med mycket risk eller något som är ogenomtänkt. Det ena utesluter ju såklart inte det andra.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Aug 28, 2014 @ 13:24:53

  Ja, man måste ju ta hänsyn till inlåsningen, det är sant. Vilket också är en av anledningarna till att företag gör detta.

  Risken är definitivt hög men insatsen är så liten jämfört med förväntad avkastning så den är jag villig att ta. Jag blir förundrad över att så få på företaget håller med mig.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: