Pensionsgenomgång

Det är en sak att vara lite intresserad och att i stora drag förstå hur pensionssystemet funkar. Det är en helt annan, tydligen, att göra medvetna och smarta val för att styra sitt eget pensionssparande.

Så är det nämligen för mig. Jag har inte varit riktigt på tårna när det gäller min egen pension, även om jag är ganska påläst. Nu fick jag en fantastiskt bra dragning av en väldigt insatt pensionsexpert så nu är det dags att ta tag i en del saker.

1. Se över avgifterna på alla fondval – dyra fonder är inte värda avgifterna
2. Flytta allt som går till samma förvaltare – för enkelhet och översikt
3. Kolla att frugans avtalspension betalas in som den ska – skaffa inloggning till det systemet
4. Angående risk
4.1 Låt grundpensionen vara tryggheten, kör aktiefonder på allt annat – den totala risken blir ändå ganska låg
4.2 Köp utlandsfonder – annars vilar all pension på sveriges utveckling

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. spartankar.com
  Nov 06, 2014 @ 21:03:11

  Jag fick en genomgång av det som ingår i tjänstepensionsförsäkring via jobbet. De har ett avtal med en rådgivningstjänst och vi kunde gå genom hela min pension (från inkomstpension till IPS). De tog hänsyn till bolån m m. Vi gick också genom livförsäkring m m som ingår. Det var ganska intressant för att planera olika sparande att veta precis hur mycket vi skulle få om jag var sjukpensiionär.
  Angående pension kan det ändå vara intressant att ha fonder med högre avgift i ppm. Om de är av bra kvalitet. Avgiftrabatt gör att de kan vara ganska värt.

  Amortering av bolånet var också en råd som pensionsrådgivare gav.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Nov 06, 2014 @ 21:18:42

  Det är ett vanligt argument att höga avgifter ”kan vara värt det”, men min oberoende expert på Pensionsmyndigheten varnade för alla fällor dessa fondbolag fixar åt oss. En av dem är att de hela tiden pumpar ut nya fonder, för att lägga ner de som inte gick så bra. På det sättet får man en ”survival bias”, alltså ett scenario där bara de historiskt lyckade fonderna visas upp och prissätts högt.

  Den rådgivare du talade med är alltså också en säljare som tjänar kick-back från fonderna, glöm inte det.

  Det stämmer till viss del med avgiftsrabatten, men de överprisade fonderna har i många fall kompenserat för det och är ÄNDÅ alldeles för dyra. Sen har du kvalitetsfonder som sjunde AP-fonden (SÅFAn), som har en väldigt låg avgift och mycket god kvalitet.

  Att nämna amortering som sparande ger lite hemvävt förtroende, säkert helt genuint, jag ska inte vara för synisk.

  Svara

 3. spartankar.com
  Nov 06, 2014 @ 23:27:36

  Nej. Rådgivare sålde ingenting. Han får betalt för rådgivning av mitt företag. Det är ganska vanlig i större företag att såna förmåner erbjuds till anställda. Dvs personligt möte med en rådgivare för att förstå innehål av det som man får via en kollektivavtal (TGL, tjänstepension m m) samt en genomgång av pension. De har ingen förmedlingsverksamhet och vet att de åker ut om de presterar dålig. Jag är ganska krässen men tycker att de var bra. Jag skulle inte ta en rådgivning av en person som får en kickback genom att förmedla fonder.

  Det är inte rådgivare som pratade om höga avgifter. Det är min egen analys. Men som jag skrev behövs det vara kvalitetsfonder. Många av dessa fonder är större även utanför PPM och deras avgiftpolicy styrs inte av PPM.
  Ta till exampel Didner & Gerge. Jämför avgift inom PPM och utanför PPM. Jag skulle inte köpa den utanför PPM.
  Såfa-7 och AP-fond 7 är bra men utvecklas inte lika bra som Didner & Gerge. Däremot är de bra om man inte vill vara aktiv och inte vill fördjupa sig i de olika fonder och fondförvaltare. Jag väljer hellre fonder som jag tycker är bra och blandar själv med lite räntefond för att minska risken om det behövs.

  Folk pratar mycket om fondavgift men det är inte det som är det viktigaste. Avgift är inkluderat i kursen. Det är utveckling som är viktigaste och hur fond beter sig i nedgång och uppgång. Vid lika kursutveckling kommer en dyrare fonder ger dig mer pengar inom premiepension pga ränterabatt (men mindre utdelning).

  Höga avgifter är inte automatisk värt det men inom premiepension är avgiften betydelse mycket mindre.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: