Om jag misslyckas med att bli helt ekonomiskt fri

Om man skulle nämna för någon annan att man har en dröm om att bli ekonomiskt fri får man oftast minst sagt skeptiska kommentarer, därför skriver jag detta för att hålla mig på den rätta vägen.

Det är ju inte helt otroligt att livet äter upp mig och mina ambitioner om att ha passiv inkomst som betalar för mitt liv. Men vad händer om jag misslyckas? Jag och frugan har redan sett till så att vi har ett nettovärde på över tre miljoner. Inga investeringar att tala om dock, men ett bra sparande är en fin början.

När vi går i pension kan det ju vara så att vår passiva inkomst ”bara” betalar hälften av våra kostnader, men är det ett så farligt misslyckande? Då kan vi ju gnälla lite mindre på pensionen än vanliga människor. Då har vi verkligen den där guldkanten som folk snackar om.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. PengarMoneyPengar
  Nov 07, 2014 @ 09:59:12

  Håller med, jag undviker helst att prata om mina planer (förutom på bloggen då) om att leva på passiva inkomster, på grund av skeptiska kommentarer.

  Att ha passiva inkomster som kommer betala hälften av kostnaderna är inte så illa det heller. Förhoppningsvis har man haft det kul på vägen!

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 07, 2014 @ 16:35:27

   Ja, det svåra är att hitta rätt nivå på sin snålhet. Lyssnar man på icke invigda är man en idiot om man inte njuter upp hela lönen varje månad.
   När jag var som snålast unnade jag mig väldigt lite, men då var jag singel och njöt av snålheten, det är skillnad med en fru som gillar extravaganser och en son som man går före allt.

   Svara

 2. spartankar.com
  Nov 07, 2014 @ 13:24:50

  Jag tror inte att ”ekonomisk oberoende” ska vara ett mål. Det ska endast vara ett verktyg för att uppnå dina mål. Det är dessa mål som du ska identifiera. Oftast handlar om livskvalitet senare. Men det ska inte göra så att man har tråkigt nu och bra efter.
  Ett mål som man kan ha är att kunna titta bakåt sista minuten i livet och vara glad över man har gjort och upplevt. Att fördela upplevelse över hela livet är inte dumm. Att vara sparsam betyder att man kan ”uppleva” även vid sina äldre dagar.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 07, 2014 @ 16:40:27

   Jag och min fru pratar ofta om våra mål i livet och hur vi ska uppnå dem. Vi har även skrivit ner dem. Att bli totalt ekonomisk oberoende är det ekonomiska målet vi vill nå för att kunna vara lediga när vi vill, ha möjlighet att finnas till hands både tidsmässigt och ekonomiskt för våra barn och barnbarn.

   Att ni på denna ekonomiblogg bara hittar den ekonomiska delen av våra mål är inte så konstigt eftersom det nästan uteslutande är det jag redovisar här.

   Svara

 3. Johan
  Nov 07, 2014 @ 16:20:32

  Det låter sunt att ha livskvalitet som mål istället för ekonomiska nyckeltal eller dylika mått.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 07, 2014 @ 16:49:08

   Läs mitt svar till Spartankar.
   Sätt gärna mål som rör livskvalitet, men förr eller senare måste du bryta ner det och ha mål som du kan mäta, t.ex. ”jag vill åka till värmen varje vinter” eller ”vi ska tillbringa en månad tillsammans med barnen på sommarstället, varje sommar”.
   När du har gjort det märker du att de flesta sakerna har en prislapp och kan då börja definiera dina ekonomiska mål.

   Lycka till med dina mål!

   Svara

 4. Nasenmann
  Nov 08, 2014 @ 16:08:45

  Vi flyttade runt våra barn tills de började nollan i skolan. Hittills verkar de inte lidit någon skada av det.

  För övrigt är ni varmt välkomna på den mörka (konsumtions-) sidan.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: