När torskrädslan går till överdrift

Pratade boende med en kollega idag. Han förklarade att han var livrädd att göra köpa dyrt, vilket vi nog kommer att göra. Istället köpte han billigt och ”bygger värdet organiskt” på sin bostad, genom renovering och utbygge.

För oss ekonomibloggare låter detta givetvis sunt, men om man ser på det i ett lite större perspektiv kommer han alltså att bli tvungen att
1. bo mindre och sämre än han skulle vilja
2. jobba hårt med ”förädlingen” eftersom han inte kostar på sig att ta in hantverkare.

Till saken hör också att han är både en väldigt eftertraktad konsult och har egna anställda. Han sitter på spetskompetens som inte kommer att gå ut under hans livstid och har med andra ord mer jobbsäkerhet än de flesta.

Ett mycket troligt scenario är att han kommer att dö mycket rik men kommer att jobba alldeles för hårt för det.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Jkr
  Nov 15, 2014 @ 09:58:01

  Han kanske tycker om att odla kunskaper inom renovering och inte bara nöja sig med spetskompetensen i sitt yrke? Do it yourself skänker mer tillfredställelse än många anar.

  Svara

 2. spartankar.com
  Nov 15, 2014 @ 21:13:27

  Det är ganska typisk svensk att man ”måste” göra själv. Det beror givetvis var man bor men ofta är det renoveringstävling i gatorna.
  Det kan vara avsläppande att fixa själv om man håller en bra balans. Vi fokuserar på inomhus. Utomhusmålning kommer vi inte att göra.
  Jag tror att sparsamhet betyder att kunna värdera vad pengar är värt och kunna satsa pengar på det man tycker är värt.

  Svara

 3. J
  Nov 16, 2014 @ 16:58:13

  Min far gör ungefär samma sak, även om hans anställningsbarhet säkert ligger sämre till p.g.a. ålder jämfört med den du pratar om.

  Den gyllene medelvägen i killens fall kan ju vara att arbeta ett tag på sitt lilla hus och vänta in rätt läge på marknaden. Därefter sälja och realisera den del av den organiska tillväxt han hunnit skapa, för att sedan köpa det större och mer färdiga huset till en mindre belåningsgrad än han annars hade behövt ta på sig om han gått direkt på det alternativet.

  I min fars fall går tankarna i de banorna. Han har nu renoverat ungefär hälften av den lite slitna villa han köpte för ett par år sedan. Tanken är att köpa sitt livs sista hus inom ungefär 10 år och då tänka mer på hur han vill bo livet ut, snarare än att söka efter ytterligare ett hus med potential men krav på ännu mer hårt arbete.

  Svara

 4. Rickard
  Nov 16, 2014 @ 18:59:47

  Du skriver att en nackdel med att köpa litet och sen bygga ut är att man bor mindre än vad man skulle vilja? Är inte det precis vad du själv gör genom att spara till din bostad och bo i lägenhet tills du har råd med ett fullstort hus?

  Den som köper litet och bygger ut finner ju förmodligen lite större inre ro eftersom den åtminstone har gjort affären och bor där den ska bo och där den trivs. Jämfört med att sitta i en lägenhet och hoppas på att det någon gång kanske ska dyka upp ett hus som är bra till ett bra pris.

  Gissar att det är betydligt roligare att jobba med sitt eget hus som man äger jämfört med att surfa hemnet och göra teoretiska räkneövningar.

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 16, 2014 @ 19:15:41

   detta var inte en jämförelse med mig själv, även om du gärna får säga att jag är sämre.
   En så framstående expert som han ska inte spara pengar genom att göra saker han inte gillar istället för att tjäna multum på sina jobb. DET är min poäng käre tvivlare.

   Svara

 5. Martin
  Nov 20, 2014 @ 19:51:43

  Min erfarenhet är att det är läge, läge och läge som räknas. Visst får man sämre betalt för ett hus i sämre skick men oftast bara material+arbetskostnaden, och ibland inte ens det. Lägger man in arbetskostnaden själv så finns det en vinst att göra men det arbete kunde ju konsulten lagt på sitt vanliga arbete. I mitt förra hus gjorde jag ett större projekt om året i 10 års tid. Efter 10 år var huset i riktigt bra skick men var det värt all möda och besvär? Tveksamt. Hade hellre lagt all den tid på barnen så här i efterhand.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: