De små utgifterna?

”Det är inte de stora inkomsterna som gör en rik, det är de små utgifterna”. Så brukar det ju heta och det ligger mycket i det. Men inte allt. Vad man först och främst ska utläsa från det är att göra av med mindre än man får in. Förstås…

Vad man inte ska uttyda är att det är viktigare att putsa sina egna fönster än att jobba över. I alla fall om man tjänar avsevärt mer än fönsterputsaren.

När man har ett välbetalt jobb kanske det handlar mer om att utvecklas där och kanske jobba över eller ta hand om sin karriär. Har man dessutom sidoprojekt som kan ge avkastning är det ännu viktigare att inte fastna i dagligt slit som någon annan skulle kunna göra.

Man brukar ju prata om vad en latte om dagen kostar och vad man skulle kunna göra istället. 300 latte om året för 40 kronor styck blir 12 000, vilket absolut är mycket pengar, men om min fru gör ett bra jobb och ökar sin bonus med 10 procentenheter innebär det 100 000 före skatt och 45 000 efter, alltså 3 latte om dagen, varje dag.

Jag pikar henne ibland för alla latte hon köper men säger också att det är upp till henne om hon vill unna sig det, jag vill bara att hon ska veta vad det kostar i längden.

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Mama
  Nov 24, 2014 @ 11:34:26

  De 300 latte om året är samma sak som 2222 kr lön per månad, förutsatt 55 % marginalskatt. Sluta dricka latte = löneökning på 2222 kr. Tänkvärt.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Nov 24, 2014 @ 12:27:57

  Just det Mama, och det är i den änden de flesta ekonomibloggarna börjar.

  Men när man redan tjänar tre gånger medelinkomsten och varje år höjer lönen med mer än tre latte om dagen, då kanske man vill växla spår och unna sig det man vill ha, eller?

  För oss riktiga sparare kanske det är mer belönande att fortsätta spara, men jag har förståelse för att min fru väljer latten och det är med resonemanget i detta inlägg jag kan motivera det.

  Svara

 3. Anonym
  Nov 24, 2014 @ 13:26:33

  20 spänn om dagen på en latte eller inte är väl inte det avgörande utan snarare utan hur många % av er inkomst som ni sparar varje månad. Dvs om ert mål är att bli ekonomiskt oberoende.
  Man kan ha hur hög lön som helst, men om man har lika höga utgifter så är man ju fortfarande fastlåst vid sitt arbete eller hur?
  Dessutom tenderar jobb som ger riktigt hög lön också att kräva väldigt mycket tid och engagemang.

  Svara

 4. Player
  Nov 24, 2014 @ 19:40:50

  Jag är egentligen inne på ditt spår jobbochfirma, men om det gör arbetaren lycklig och nöjd så kanske det är en liten del i viljan att klara av dagen och lyckas. Kanske kan dagens första latte komma hemifrån, så minskar ni latte-förbrukningen med 33 procent? Eller kundkort så att ni får 10 procent rabatt per kaffe, alt. var sjunde gratis.

  Personligen så köper jag sällan kaffe ute, men ibland unnar jag mig det för att det är otroligt gott (från en speciell kedja). Det är vardagslyx för mig utan att nalla på något annat. Det får mig att vara lite mer nöjd för stunden 🙂 Kanske tänker din fru likadant.

  Svara

 5. Jonas
  Nov 25, 2014 @ 10:06:56

  Man kan se det på ett annat sätt också: om man varje dag köper en latte blir ju det det normala och glädjen när man köper latte nr 271 i rad är förmodligen inte så stor. Däremot blir man säkert sur om man inte får den. Man har alltså skapat en livsstil som hela tiden kräver mer och det är kanske det som är den största ekonomiska boven, förutom att man förmodligen är mindre nöjd med sin latte jämfört med någon som bara köper en latte varje fredag som fredagslyx.

  Eller?

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 25, 2014 @ 11:20:30

   Bra poäng Jonas!

   Om vi går från en budget på 30 000 per månad till 60 000 så kanske vår ”livskvalitet” ökar en aning, men går om vi sedan blir tvingade att gå ner till 30 000 igen blir nog livskvaliteten mycket sämre än innan.

   Det är därför jag väntar med att köpa en ny bil, jag vill inte vänja mig vid alla fantastiska bekvämligheter…

   Svara

 6. Player
  Nov 26, 2014 @ 11:00:33

  Jonas – You got a valid point. Det handlar om i vilken utsträckning och om latten verkligen tillför något annat än att stilla en inarbetad rutin. Fråga någon som snusar 😉 eller röker. Personligen så har jag inga sådana laster och det är jag väldigt, väldigt tacksam över. Det ger mig lite mer frihet, både ekonomisk (jag kan lägga pengarna på sådant jag verkligen vill och behöver) och fysiskt. Jag dricker inte heller alkohol så jag är övertygad om att jag kan spara fruktansvärt mycket jämfört med någon som köper vin eller öl i månaden. Allt är relativt såklart men ändå.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: