Ekonomiskt oberoende?

Vad behövs för att vara ekonomiskt oberoende? Denna fråga ställde Angelica i sin blogg. Mitt svar nedan. Vad gäller för dig?

Vårt mål är 10 miljoner, för att vi åminstone teoretiskt skulle kunna leva ganska bra enbart på avkastningen.

Men det kan vara lite jobbigt att sikta på slutmålet när det är så stort och långt borta. Jag brukar då trösta mig med att vi kan få det väldigt mycket bättre bara genom att nå halvvägs. Att som du nämner kunna ta både vinter- och sommarsemester, till exempel.

En annan sak jag brukar se fram emot är att, även om man bara kommer nära att bli ekonomiskt oberoende och ändå måste jobba litegrann så blir intjäningen så mycket mer effektiv. Om min fru tjänar lite extra nu så betalar hon 55% i skatt (alltså efter arbetsgivaravgifterna till och med). Men om hon bara skulle jobba ett par månader om året och hålla sig under statlig skatt skulle hon kunna landa på ungefär hälften i skatt. Vår levnadsstandard skulle då samtidigt hållas uppe av avkastningen, enligt planen.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Utdelnings91an
  Nov 26, 2014 @ 11:39:54

  Tack för en bra blogg. Jag har läst den länge men inte kommenterat tidigare. Har nu startat min egen och tänker att det är dags att börja integrera.

  För mig handlar det kort och gott om att mina passiva inkomster (I mitt fall nettoutdelningar) ska täcka årets utgifter. För 2014 beräknas 1,55% av mina utgifter täckas. Bara att kämpa vidare…

  Svara

 2. Player
  Nov 30, 2014 @ 09:50:48

  Den evigt gäckande frågan; ekonomiska oberoende. Det är en minst sagt drivande tanke och ett fantastiskt mål. Jag brukar säga, att jag vill bli ´oberoende´. Känslan att kunna råda över sig själv och sin egen situation utan skulder eller arbetsgivare som har ett finger med i mitt spel, är det yttersta målet.

  Jag har ett mål och ett antal delmål. Milstolpen att bli miljonär är uppfyllt (26 år). Dels nå upp till en viss nivå av utdelningar, dels täcka årets kostnader med utdelning. Genom att nå dessa mål så blir jag lite mer ´oberoende´.

  Men det är svårt och tar tid. Det bygger på att man tar rätt beslut och undviker förluster(!). Ser man på Lennart ´Aktiestinsen´ Israelsson så tog det honom 40 år, om jag inte missminner mig, att nå den första miljonen. Nu var i och för sig 1 Mkr på 80-talet mycket, mycket mer än vad det är idag så det bör gå fortare idag även med en lön i häradet som Stinsens. Detta gjorde han genom att investera i svenska bolag med svarta siffror. Jag svarade på ett annat forum i ett liknande inlägg, där skrev jag att det också är en utmaning att förvalta ett ökat kapital. Psykologiskt sett så riskerar du ju att förlora mer när storleken växer. Fast jag tycker det är utmaningen också. Kapitalförvaltningen handlar inte bara om att tjäna pengar utan om känslan att genom sin passion nå ett större mål, oberoende.

  Alla mål blir enklare att nå om man delar upp dem i delmål. Sedan måste man leva under tiden (!). Som en vän till mig som samlar på fina viner sade en gång.
  ´Jag vill njuta av mina viner, för man vet inte när man blir påkörd eller blir sjuk.´

  /Player

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: