Vann på bostadslotteriet

Min vän var överlycklig. Han hade lyckats förhandla om ett nytt lån, men det var inte den nya räntan som var det viktiga, det var att han bara genom att få en ny värdering på lägenheten kunde slopa topplånet (trodde att han kanske inte hade ett sånt) och billånet (men usch).

Lägenheten har på mindre än tre år stigit med över 50% i värde, närmare 1,5 miljoner! Och inte trodde de att de gjorde någon särskilt bra deal när de köpte den, men jösses vad de lägenheterna måste blivit populära sen dess!

Som alla andra blir de alltså belönade för att köpa exakt så mycket de har råd med och sen få en fantastisk avkastning på satsat kapital. Jag ser det sjuka i det men är glad för hans skull och hoppas att han aldrig mer tar varken topplån eller billån.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. J
  Dec 09, 2014 @ 02:55:21

  ”och hoppas att han aldrig mer tar topplån”

  Menar du att han nu borde ha fått sig en tankeställare och aldrig gör om samma misstag igen? Nu känner inte jag personen, men nog är det säkerligen lätt att tänka att detta är ett framgångsrecept som inte bara kan, utan bör upprepas för att få samma effekt även nästa gång.

  Svara

 2. jobbochfirma
  Dec 10, 2014 @ 03:08:05

  Du har kanske tyvärr rätt… Varför skulle han lära sig när det gick fantastiskt bra?

  Dock är det en klipsk man och jag menade att med denna lyckträff så får han en tillräcklig buffert i ekonomin för att aldrig ”behöva” ta ett billån igen. Kanske topplån dock, eftersom han redan börjar prata hus också…

  Svara

 3. Player
  Dec 10, 2014 @ 10:24:45

  Jag tycker hela den svenska bostadsmarknaden börjar likna ett systemfel. Med ökad skuldsättning och därtill ökad risk belönas du med högre avkastning. Det är inget fel per se att ta lån och investera i något man tror på. Problemet som jag så cynisk ser det är att bostaden och dess lån är kopplat till för många variabler. Till exempel hälsan och jobbet, samhällskonjunkturen och såklart bostadsmarknaden.

  Ser det inte lite ut som ett ponziupplägg. Allting bygger på att det hela tiden kommer nya intressen med i bilden som är villiga att betala ett högre pris (eller tillföra pengar som med ponzibedrägerier). Jag har själv en orealiserad vinst på min bostad som är mer än skön, fast jag känner mig inte som miljonär för det. Därför att pengarna är bundna marknadens förutsättningar. Det man kan göra är såklart att värdera upp lägenheten och få ned derivatet på den bostadsprodukt man har köpt, räntan 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: