Föräldraförsäkringens snårskog

Jag antar att det är flexibiliteten i systemet som gör att det är så förbenat krångligt men jag tycker att det är svårt att få någon överblick och ett bästa sätt att utnyttja sina föräldradagar.

Det jag är nöjd med så här långt är att jag insåg att det skulle vara en stor skattemässig fördel att inte ta ut någon föräldrapenning alls 2014, då jag ändå skulle tjäna tillräckligt för att nästan nå upp till nedre brytpunkten. När barnet är under ett år påverkas heller inte min SGI, så det var ju bättre att vänta och ta ut mer i år istället.

Vårt utgångsläge är att vi vill maximera tiden och inte nödvändigtvis pengarna, för då hade vi ju tagit så kort föräldraledighet som möjligt, men det är givetvis en avvägning för att inte förlora SGI och annat som kan vara viktigt. Det är ju ganska mycket att tänka på, som kan spela in en hel del. En liten detalj är att min fru måste jobba minst 6 månader för att få del av eventuell bonus. Jag tror att den tiden man är borta dras ifrån, men om det är mer än 6 månader så får man inget alls. Förhoppningsvis fick hon till det korrekt med sparad semester och sånt, så att hon är med.

Men det som är viktigt är att vi får spendera tid med vår son. Jag tänker ofta på kritiska kommentarer som jag har fått om att pengar inte är viktigt bla bla, och det är ju vackert, men det är just nu jag är gladare än nånsin att jag har tänkt så mycket på pengar de senaste 6 åren. Vi har väldigt mycket luft i vår budget och mycket sparpengar, vilket gör att inga ekonomiska problem kan hota oss på kort sikt och vi är fria att gå ned i tid utan att ändra vår konsumtion eller känna oss fattiga.

Det är ju självklart barnmisshandel att vi fortfarande bor i lägenhet, eller är det kanske så att vi har det väldigt enkelt och bekvämt och inte får för oss att spendera all ledig tid till renovering och underhåll av huset?

Tillbaka till föräldrapenningen. Nu tar jag ut 5 dagar i veckan, vilket visst var ett krav för att man skulle behålla sin SGI. Helst hade jag sparat fler dagar för långa semestrar senare, men vi får se hur det blir framöver.

Tips från välplanerade föräldrar mottages med tacksamhet!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Jkr
  Jan 26, 2015 @ 23:21:52

  Nedre brytpunkten * 0.75 landar mycket nära maxgränsen för ersättning vid vab eller sjukskrivning. Använd verktyget kassakollen på fk hemsida för att verifiera detta. Om du inte avser att skaffa fler barn i närtid behöver du alltså inte en Sgi som grundar sig på ca. 36000kr (minns inte beloppet nu) utan en sgi på ca 29000kr (tror jag) för att maxa vab och sjukförsäkring. Det kan också vara bra att kolla hur man gör för att sgi ska baseras på högre lön igen. Jag är inte säker på att man får fylla ut med föräldradagar för att maxa den till 36000 igen…om man nu vill skaffa fler barn 🙂

  Svara

 2. Johan
  Jan 27, 2015 @ 10:03:02

  Alla Barnfamiljer borde bo i lägenhet tills barnen är minst 6-7 år
  varför skaffa alla barn/villa/renovering/
  Villa = mindre tid till barn/mindre pengar
  Lägenhet = mer tid till barn/vet kostnaden varje månad

  idag tycker jag att det skönt att ha villa när barnen är större

  mvh Johan

  Svara

 3. Piratekonomen
  Jan 27, 2015 @ 10:11:44

  Ja det där är verkligen en djungel. Precis som du vill jag maximera tiden med min son, inte nödvändigtvis pengarna. Med detta i åtanke vill jag ändå få ut som mest av min föräldrapenning, för ju mer pengar vi får ut desto längre kan vi stanna hemma.

  Just nu tar min sambo ut endast fyra dagar då vi precis som ni har luft i budgeten för detta. Men när det är min tur kommer pojken vara ett år och då måste man av någon outgrundlig anledning ta ut minst fem dagar, precis som du skriver.

  Du verkar ha tänkt på det mesta. Det enda jag kommer på att tillägga är ju jämställdhetsbonusen som ni får om ni delar lika på ledigheten. Som max får man ut 13500 kronor (skattefritt!). Dessutom kan man i vissa kommuner söka vårdnadsbidrag vilket ger ytterligare 3000 kronor. Som sagt, det är inte pengarna i sig jag är intresserad av utan tiden den köper mig.

  Och om ni tänkt skaffa fler barn så kan det vara smidigt att bli gravid igen innan barnet är ett år och nio månader. Då är nämligen fp:n skyddad på samma nivå som innan första barnet och alltså inte påverkad av den lägre inkomst ni haft när ni fått föräldrapenning.

  Lycka till!

  Svara

 4. Carolin
  Jan 28, 2015 @ 16:19:59

  Barnets första år så förlorar en ingen SGI alls. Det är först när barnet fyllt 1 år som det finns ett krav på att ha någon form av ersättning under 5 dagar (en kan ju blanda arbete och fp), https://www.forsakringskassan.se/wps/portal/privatpers/foralder/barnet_fott/foraldrapenning/barnet_ett_ar

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: