För mycket sparpengar

När det är nog är det nog! Nu måste jag sluta fylla på sparkontona.

Jag hade en plan. Den var att ha tillräckligt med kontanter för att kunna bygga ut sommarhuset och samtidigt bygga upp en kontantinsats för vårt ”nära förestående” husköp. Jag hade, för att vara lite konservativ och för att ha ett motiverande mål, satt upp målet med kontantinsatsen så att den stod för 25% av husvärdet. När jag nu inser att vi inte vill köpa ett dyrare hus än 7 miljoner och vi faktiskt inte behöver ha en större kontantinsats än den av bankerna satta minimigränsen på 15%, så är det strax över en miljon vi verkligen behöver ha tillgång till.

Just nu har vi över 1,8 miljoner.

Inget direkt problem med att ha mycket på sparkontot förstås, men jag har ju faktiskt kvar både ett bolån på 1,4 och studielån på 140 000, vilket börjar kännas lite onödigt.

Tidigare har jag ju resonerat som så att ränteskillnaden ändå är så liten mellan lån och sparkonto (vilket ännu stämmer), och att det kan vara bra att ha tillgång till lite kontanter om det skulle behövas, till exempel till investeringar eller husköp. När jag nu har fastställt att det inte behövs så mycket till husköp så återstår investeringar. Där är jag nog lite mer återhållsam än tidigare. Fler företagsköp är inte aktuella och jag är väldigt kittlad av att vara helt skuldfri.

Måste presentera det för frun först, men om hon ger sitt medgivande lämnar jag kvar en miljon på sparkontona och betalar direkt av det ena lånet på 700 000 och betalar ner det andra med 100 000.

Allt nysparande ska från den dagen gå i lika stor ström till börsen som till amortering. Eftersom jag har väntat på nedgång i över ett år tycker jag förstås att mycket är dyrt men kan ändå tänka mig att hoppa på någon fin högutdelare i Sverige och kanske någon fond, t.ex. Ryssland, vilket jag är inte så lite sugen på.

När sen börsen går ner kommer vi att vara motiverade som få att trycka in en stor del av våra löner och andra ersättningar på marknaden.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Piratekonomen
  Feb 05, 2015 @ 11:45:36

  Kan inte annat än att hålla med. Även om man rent ekonomiskt kan få en något högre sparränta än räntan på bostadslånet är den ”mentala räntan” också något som påverkar. Det är helt enkelt skönt att få bort skulder. Har tidigare amorterat bort ett studielån och betalade nyss av en skatteskuld trots att det hade lönat sig att vänta någon månad till.

  Däremot hade åtminstone inte jag investerat i Ryssland.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 05, 2015 @ 23:07:59

   Ja balansera det där med att betala så sent som möjligt har jag också vuxit ifrån, men CSN har jag tjatat om här så många gånger att jag absolut inte kan betala av det förrän allt annat är betalt och inga nya skulder kommer i närtid. Det lånet är bara sååå fördelaktigt.

   Svara

 2. Johan
  Feb 06, 2015 @ 11:17:51

  Vilket CSN-Lån har du ?
  Ny 2001-….
  eller 1989-2001 ….
  har man det gamla kan man konvertera det till nya tror jag….

  Svara

 3. Fredrik von Oberhausen
  Feb 08, 2015 @ 10:17:05

  @Johan
  Varför skulle man vilja konvertera till det nya CSN lânet?

  Jag gâr ocksâ själv i tankarna pâ att minska ner mina lân och i Ryssland har jag redan investerat.

  Svara

 4. Johan
  Feb 11, 2015 @ 13:11:28

  Frågan är om man har andra lån som man vill amotera mer på än CSN-lånet
  idag betala man 4% av sin inkomst (Gamla 1989-2001)
  Det nya lånen är det utslaget på 20år tror jag
  min/år basbeloppet*0,15 44500*0,15=6675

  Frågan är om man vill betala av sin lån snabbt eller långsamt

  varför var att min fru betalade lika mycket som jag för hon hade båda lånen
  så hon betalde sammanlagt 6% av sin inkomst

  mvh Johan

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: