Operation avbetalning

Nu jonglerar jag friskt med kontona. Sedan vi bestämde oss för att använda en hel del av sparkontona till att betala av en stor del av bolånet så har jag tagit tag i det praktiskt, vilket ser ut så här:

Ta ut en slant från ett av de tre sparkontona (Hoist, Santander, Santander).
Pengarna går då till antingen min frus konto på Handelsbanken eller mitt konto på Swedbank.
Föra över från respektive personkonto till den tredje storbanken, där bolånet finns. En försvårande omständighet är att max per överföring (eller dag?) är 200 000 på Handelsbanken.
För att föra över pengar från sparkonto till lånekontot på SEB måste jag ringa kundtjänst, legitimera mig med bankdosan och sedan lita på att den bankpersonen för över på ett korrekt sätt.

Till råga på eländet måste jag vänta två bankdagar för att SEB ska betala av på lånet, med pengar som står på mitt konto. Det är ganska snålt med tanke på att utbetalningen från nischbankerna går på en dag.

Målet är att ha betalat av minst halva lånet på 1,4 M innan nästa 3-månadersperiod börjar den 28/2.

Först kändes det lite fel att betala av på lån med så löjligt låg ränta, men nu har jag fått smak på det och vill bara se hela lånet försvinna.

Om ni undrar varför jag har så många banker så undrade jag faktiskt samma sak. Det bara blev så i och med att jag ville ha så bra bolånevillkor som möjligt utan att behöva flytta företagen, plus att min fru hade en tredje storbank, plus att vi har två olika nischbanker för att sprida sparpengarna.

Men det ska bli skönt att ett efter ett avsluta dessa konton och kanske till och med samla allt på ett ställe när det så småningom blir dags att köpa det där huset.

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan
  Feb 20, 2015 @ 09:07:37

  CSN-lånet?

  Frågan är om man har andra lån som man vill amotera mer på än CSN-lånet
  idag betala man 4% av sin inkomst (Gamla 1989-2001)
  Det nya lånen är det utslaget på 25år tror jag
  min/år basbeloppet*0,15 44500*0,15=6675

  Frågan är om man vill betala av sin lån snabbt eller långsamt

  Min fru betalade sammanlagt 6% av sin inkomst
  till CSN pågrund av gamla och nya lån
  men hon blir av med de fortare….

  mvh Johan

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 20, 2015 @ 10:25:57

   Så länge man har andra lån (bolån i mitt fall), är det inte logiskt och matematiskt försvarbart att extraamortera på studielånet eftersom räntan är så låg och det även är en inbyggd försäkring i den som gör att man kan pausa betalningarna om man skulle bli av med inkomsten.

   Visst blir kassaflödet lite sämre om man tjänar riktigt bra och betalar en procent på det, men jag kan inte se något scenario där det påverkar totalekonomin. Alla lån ska ju ändå betalas tillbaka så varför inte betala de med högst ränta först.

   Men när bolånet är borta ska det bli väldigt skönt att betala av CSN.

   Man skulle ju kunna tänka sig att istället investera dessa pengar men då är det en så liten del av min totala ekonomi att det skulle vara gott få bort det.

   Svara

 2. spartankar.com
  Feb 20, 2015 @ 10:26:52

  Kan du inte få en bankgiro inbetalningskort från din lånebank? Då kan du betala från Handelsbanken direkt.

  Svara

 3. Investerarens
  Feb 20, 2015 @ 11:10:06

  Jag har gjort som spartankar att jag betalar till ett bankgiro med ett speciellt OCR för respektive lån. Funkar väldigt smidigt.

  Sen måste jag säga att du gör klokt i att betala av lånen. Det är en enorm frihet och då slipper du bry dig om den börshysteri vi upplever nu.

  Svara

 4. M.
  Feb 20, 2015 @ 21:25:31

  Lånet regleras samma dag som du är i kontakt med en handläggare. Däremot dröjer det någon dag innan detta syns på Internetkontoret. Räntan slutar att löpa samma dag som du extraamorterar eller löser lånet.

  Svara

 5. Tobias
  Feb 21, 2015 @ 10:49:32

  Hej JoF och tack för en intressant blogg som jag följt sedan starten.

  Det hade varit intressant att få lite mer data på hur du motiverar detta rent matematiskt. Är ni i en situation i livet där ni verkligen behöver minimera risken på detta sättet? Tror ni inte ni kan få mer utdelning på börsen sett över lång tid?

  Svara

 6. jobbochfirma
  Feb 21, 2015 @ 11:09:20

  Kul att du följer bloggen Tobias!

  Matematiskt skulle vi givetvis ha varit på börsen istället för på sparkontot men det har sina anledningar att jag valt att stå utanför senaste två åren:
  -Vi gjorde oss redo att köpa hus och då sålde jag alla mina innehav.
  -Jag litar inte på min förmåga att köpa rätt bolag för att vara hårt investerad i denna tjurmarknad.
  -Börsen har gått upp för länge nu, så jag tror på en sättning.
  -Vi har en hel del som kommer oss till godo om våra respektive bonusar slår in.
  -Vi tog risk genom att köpa ett företag istället.
  -Jag är i grunden ganska försiktig.

  Men jag ser fram emot att gå in hårt när börsen går ner eller vi bor i vårt drömhus.

  Svara

 7. Kalle kr
  Feb 21, 2015 @ 17:54:14

  Att kontinuerlgt slippa betala ränta etc är ganska skönt o oxå värt något (om än svåruppskattat i mattematiskamodeller)

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 21, 2015 @ 18:57:58

   Ja, framför allt måste man kunna acceptera att andra tjänar pengar på investeringar när man själv bara sparar ränta. Särskilt här i ekonomibloggarsfären kan detta vara väldigt svårt, eftersom så mycket handlar om att hitta bästa avkastningen.

   Jag tror att mycket av denna ändrade inställning kom när vår sammanlagda inkomst steg till nivåer jag aldrig hade kunnat tro, vilket gjorde att jag såg att målet var möjligt även utan större risktagande.

   Man skulle ju i och för sig kunna resonera tvärtom, att det är när man har hög inkomst (och lägre utgifter) som man verkligen har råd att riskera lite pengar.

   Hur som helst skulle det kännas fantastiskt att vara skuldfri, men som vanligt är det husdrömmarna som gör det svårt att se slutmålet.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: