Månadsrapport, mars 2015

Privatekonomi (3)I siffror är det väldigt mycket som ändrats sedan förra månadsskiftet. Den skyhöga ökningen beror på dessa extraordinära händelser:
– Ökad lägenhetsvärdering (165)
– Fruns bonus (100)
– Föräldrapengar (40)

Som jag berättat om tidigare gjorde jag en ny värdering av lägenheten och har sedemera ökat den totala värderingen på boendet från 2 855 000 till 3 011 000 efter skatt. Detta adderade alltså 165 000 på eget kapital, vilket kunde uppväga den nedvärdering jag gjorde på företagens värdering i och med att två av företagen avvecklades och en del av skulden till mig privat skrevs av. Målet i närtid är att få bort resten av skulden till mig i det återstående företaget och således bara ha kvar aktiekapitalet i den återstående firman.

En annan stor ändring är att vi inte längre har några bolån! Det kändes löjligt till slut att ha kontanter som inte var investerade, samtidigt med ett bolån på en lägre summa, så vi tog bara ”smock” och gjorde oss av med en av de fem(!) bankerna vi anlitade. Tog bort ett av sparkontona också så nu är det bara tre banker kvar. Studielånet är nu ensamt kvar och det har jag ju tjatat om många gånger att det kommer att vara kvar så länge jag har något annat lån, eller till och med, kommer att ha det i framtiden. Psykologiskt skulle det dock vara gott att ta bort den skulden också…

I sommar ska jag värdera sommarhuset också. Förhoppningsvis ska det vara värt lite mer än tidigare uppskattningar. Kanske till och med så mycket som taxeringsvärdet indikerar, ca 1,2 Miljoner, vilket ändå inte gör det till en särskilt bra affär sedan inköp.

Försäljning på webben:
AB1 8 000
AB2 7 500

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Rickard
  Apr 02, 2015 @ 11:03:25

  När du för upp lägenheten till verkligt värde istället för inköpspris så borde du väll lägga till en post med latent skatteskuld? Om du säljer lägenheten för 950 000 mer än du köpte den för så är det ju över 200 000 som ska in till staten när du säljer. Och det blir ju konstigt om dom pengarna bara försvinner ur sammanställningen?

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 07, 2015 @ 09:56:14

   I mitt kalkylblad för månadsrapporten har jag en uträkning som räknar bort skatten och mäklararvoden när jag för in den nya värderingen, så det är redan inräknat.

   Svara

 2. Rikedom
  Apr 03, 2015 @ 09:16:34

  Vilken befrielse med bostadslånen! Grattis. Kommer mer pengar läggas på aktier i framtiden?

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 07, 2015 @ 10:03:22

   Tack, det känns väldigt bra!
   Ja, planen är att börja köpa utländska och internationella fonder i första hand eftersom jag tror på en sättning på svenska börsen redan i år. Ca 20 000 i månaden kommer att avsättas för kontinuerliga köp, vilket troligen inte kommer att äta av sparkontot.

   Om svenska börsen tar en smäll på 20% eller mer kommer jag att börja köpa mer aggressivt (minst 50 000 per månad) i svenska storbolag, bland annat investmentbolag.

   Sparkontot är fortfarande ganska välmatat, men jag är inte beredd att utarma det förrän antingen börsen faller rejält eller vi köper ett hus.

   Svara

 3. Carolin
  Apr 04, 2015 @ 15:01:32

  En faktor att ta med när du funderar på att avbetala CSN-lånet fullt ut är ju det förhållandet att det lånet avskrivs om du dör. Lite trist att tänka på men jag försöker tänka på att om jag skulle dö så vill jag lämna så mycket som möjligt till mina barn och då är det ju ”dumt” att ha betalat av mer på något som försvinner.

  Svara

  • jobbochfirma
   Apr 07, 2015 @ 10:09:57

   Tack Carolin, det är faktiskt en aspekt jag inte riktigt tänkt på (kanske för att jag är för positiv).

   Jag har sedan vi blev av med huslånet känt att CSN skaver mer än någonsin och det skulle vara så skönt att bli av med det. Har funderat i banorna att jag kan pausa betalningarna om jag skulle bli av med jobbet, men då ställt mig själv frågan om jag har för avsikt att någonsin betala av lånet eller inte…

   Denna poäng med att lämna så mycket som möjligt till sin familj om man skulle dö är ju omisskänlig och verkligt logisk!

   130 000 är ju alltid 130 000.

   Kan ni dock ge mig dispens att säga att jag är skuldfri i alla fall? Det är sååå gött!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: