Revidera slutmålet?

Mitt slutmål har ju alltid varit att vara helt befriad från förvärvsarbete, vilket skulle ske genom att ha avkastande kapital på ca 10 miljoner. Jag har då räknat på en avkastning av 5%, vilket alltså skulle ge 500 000 om året att leva på.

Men detta var innan min fru (och barn) kom med i bilden…

Vi kan ju leva gott på 500 000 om året, men problemet ligger i att vi måste ha ett boende också. Även om vi flyttar ut till något billigt hus på landet behöver vi ett par miljoner extra till detta, vilket måste läggas till i målbilden.

Det andra problemet är att levnadskostnaderna ökar tills den dagen vi ska leva på pengarna, så en viss uppräkning måste ske. Kanske gör detta att målet ska revideras varje år.

Just nu kan vi alltså säga att målet för nettoförmögenheten har stigit till 12 miljoner och vi är knappt en tredjedel på väg.

Jag ser dock framför mig att vi ökar friheten ju närmare målet vi kommer, genom att kanske ändra arbetsform till att jobba mindre men effektivare och därigenom kunna ta ut högre ersättning per tidsenhet (typ egen konsult). Det är ju när man har frihet man kan våga ta ut svängarna.

Dessutom är det ju så upplagt att om vårt arbetande kapital har kommit 60% på väg och vi alltså måste tjäna 100 000 var för att nå upp till vår levnadsnivå, så är det ganska mycket mindre man måste jobba i tid eftersom skatten är så mycket lägre ”där nere”. Om ni inte förstår vad jag menar så betalade vi tillsammans nästan 600 000 i skatt förra året.

Senast min fru jobbade extra på OS tjänade hon 60 000 brutto men fick skatta 55% på det. Om hon i en arbetsfri framtid skulle göra samma sak skulle hon skatta ca 19% på de 60 pappen. Såna roliga jobb kan man ju gärna göra när man inte längre har något jobb…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: