Min lånehistoria

Här kommer en kort uppställning av min lånehistorik. Min fru har aldrig haft något slags lån!

-Köpte mitt första boende 2005, 85% belånat, ingen amortering, pris 750 000
-Köpte mitt andra boende 2007, 85% belånat, ingen amortering, pris 225 000
-Köpte nuvarande boendet 2009, 85% belånat, ingen amortering, pris 1 250 000
-Utökade lånet på nuvarande boendet 2012, 85% belånat, ingen amortering, värde 1 650 000, för att köpa en sommarstuga, värde ca 1 M.
-Betalade av hela lånet på nuvarande boendet 2015, skuld 1 400 000, värde 2 200 000

Nu sitter vi således utan boendeskuld men med en lägenhet och en sommarstuga värda sammanlagt nära 3,5 miljoner.

Ändå är både jag och min fru lite besvikna på oss själva att vi inte köpte direkt efter att vi fått våra första jobb, då hade vi kunnat göra bättre ”bostadskarriärer” bägge två, och gratis byggt upp värde på kanske 3-5 miljoner tillsammans, vilket många andra (säkert även en del av er läsare) i realiteten har gjort. Men nu är det ingen idé att gråta över den mjölken, att ”backtrejda” är ju ett säkert sätt att bli bitter och dum.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Chansar mest
  Maj 10, 2015 @ 17:33:27

  Hej Jobb och firma,

  Gratulerar till skuldfriheten.

  Hur har ni resonerat när ni prioriterat och valt att amortera hela ert bostadslån?
  Vi gjorde samma resa 2006 och var då helt skuldfria. Efter ett tag så insåg vi dock att det inte var helt klokt då staten subventionerar våra lån med 30% och med rådande ränteläge så är det ganska lätt att få högre avkastning på kapitalet än vad man för närvarande betalar i bolåneränta.

  Det är en skön känsla att vara skuldfri men särskilt ekonomiskt är det väl inte?

  Mvh//Cm

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 10, 2015 @ 18:54:21

   Hej Chansar mest, kul att du tittar in, jag är en stor ”fan” (beundrare låter för högtravande)!

   Då får vi först definiera ”ekonomiskt”. I grunden är det nog faktiskt ganska ekonomiskt att inte ha några lån, men det klart, det har ju varit ganska lätt att få högre avkastning på börsen de senaste 6 åren. Men däri ligger också problemet. Börsen har gått upp så länge nu så jag håller hellre allt krut torrt än chansar på att rädda krutet innan syndafloden kommer.

   Jag hade nog inte gjort som jag gjort om det inte var för att vi började sälja av för att ha till kontantinsats till ett hus. Efter ett par år hade vi ännu inte köpt något hus men hade mycket mer kontanter än vi hade lån. Investera ville jag inte göra eftersom vi fortfarande vill köpa hus när det blir läge, och då var det ju bara fånigt att ha kvar lånet.

   Allt detta tillsammans med att jag inte litar på min kunskap om aktier gör att jag är okej med att vårt boendevärde inte arbetar för oss, samtidigt som jag är glad att det inte arbetar emot oss.

   Svara

 2. Chansar mest
  Maj 10, 2015 @ 20:09:40

  Håhå, ett sånt där trevligt svar genererar en inlänkning på momangen 🙂

  Stort tack för ditt uttömmande svar – efter att jag postat mitt inlägg så var jag orolig att du skulle uppfatta min kommentar som kritik vilket absolut inte var min intention utan jag var bara genuint intresserad av ert resonemang.

  Skönt att du tolkade mitt inlägg precis som jag önskat och jag önskar er båda en fortsatt trevlig helg!

  Mvh//Cm

  Svara

 3. Trackback: Varför valde jag att bli skuldfri? | Jobb och Firma
 4. kanjagblirik
  Maj 14, 2015 @ 23:34:27

  Intressant, ser man ur ett historiskt perspektiv så kan man ju ställa frågan varför köpte jag inte bostad tidigare? Varför började jag inte satsa pengar på aktier när jag fyllde 18 osv osv. Själv är det mycket man borde ha gjort men man har iallafall kommit någonstans genom att man är hyfsad ung och är idag på bostadsmarknaden och bedriver någon form utav sparande för att i framtiden i någon form kunna spendera dessa. Just nu står vi i husletande, vi har en lägenhet som gott och väl räcker för iallafall 1 till. Visst ingen trädgård och vi bor högst upp, men vi har väldigt låga lån just nu, men samtidigt vill iallafall inte jag sitta i lgn resten av livet så frågan är när ska man köpa?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: