Varför valde jag att bli skuldfri?

Jag funderade naturligtvis länge och diskuterade med frugan innan jag betalade av hela bolånet, men på inlägget om Min lånehistoria fick jag en kommentar från Chansar mest, som fick mig att fortsätta fundera varför jag agerade som jag gjorde.

Om man är det minsta intresserad av investeringar är det givetvis konstigt att betala av ett lån på, säg 1,3% istället för att investera pengarna till högre avkastning. Här är mina skäl till att betala av istället för att köpa mer tillgångar:

 • Känslan
  • Att vara skuldfri betyder att man är fri att agera utan att bry sig om räntor eller avbetalningar som tynger kassaflödet.
 • Hjärntvätt
  • Jag har tidigare erkänt att jag varje vardag lyssnar på en ekonomisk rådgivare vid namn Dave Ramsey, där skuldfrihet är det alla siktar på.
 • Husköp
  • Vi har under 3 års tid funderat på att köpa hus och har därför inte velat investera pengar som ska användas till kontantinsats (stor kontantinsats).
 • Trött på att bolla med procent
  • Att ha mer på sparkontot än på lånekontot var under korta stunder ganska coolt, då jag kunde på ett litet litet positivt räntenetto, men det åts snabbt upp av att man måste byta kontot jämnt och samt eftersom sparkonton har lockerbjudanden, plus att man måste hålla koll på lånen så att man inte tappar rabatten när de automatiskt omförhandlas, typ årligen.
 • Börsen upp i 6 år
  • Hade börsen gått ner 20% förra året kanske jag hade gått in där istället. Nu tror jag att det närmar sig en börsdipp helt enkelt på grund av att den gått upp i 6 år.
 • Vi har ändå tillräckligt kvar att investera (ca 800 000), faktiskt mer än jag är bekväm att trycka in på börsen i ett svep.
 • Kassaflöde
  • Om vi skulle få för oss att börja investera räcker det långt med det kassaflöde vi har från vanliga lönen.

Där har ni anledningarna till att jag inte använder andra personers pengar och att pengarna är sysslolösa istället för att arbeta för mig. Jag påstår inte att det är rätt utan förklarar bara varför jag agerat som jag gjort.

13 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Utdelnings91an
  Maj 14, 2015 @ 08:43:19

  Intressant inlägg! Jag är fortfarande student och har varken bostadsrätt/hus eller skulder. Men jag är glad att jag får din och andra rutinerade bloggares åsikter om detta redan nu vilket kommer göra att jag är betydligt mer insatt i ämnet än mina jämnåriga när det blir dags för detta. Tack!

  Svara

 2. jobbochfirma
  Maj 14, 2015 @ 10:35:54

  Tack 91an, det är bland annat det bloggen är till för!

  Mitt råd till unga människor är alltid:
  – Den enda skulden som är okej är bolån (inte ens billån)
  – Bostadsmarknaden kommer inte alltid att gå upp
  – Om man prioriterar att ”leva nu” kommer man att sälja sin framtid och totalt leva mindre.

  Svara

  • Anders
   Maj 14, 2015 @ 19:22:21

   Studielån?

   Svara

   • jobbochfirma
    Maj 14, 2015 @ 21:11:59

    Ja, jag har 130 000 kvar i studielån, som jag låter ligga ett tag till. Trots att räntan är så låg ville jag betala av det också men en kommentar på bloggen påminde mig om att skulden försvinner om jag dör, vilket fick vågskålen att tippa tillbaka över till att behålla lånet ett tag till. En i och för sig liten men faktiskt helt gratis försäkring, dels om jag dör men också om jag blir av med jobbet.

 3. Chansar mest
  Maj 14, 2015 @ 13:26:24

  Hej Jobb & Firma,

  Kul att min kommentar lockade dig till att skriva ytterligare ett inlägg i ämnet 🙂 .

  Det finns naturligtvis inga rätt eller fel utan det är magkänslan som ska få avgöra.
  Om du hade dragit igång en omröstning och frågat om amortering eller ej så kan jag ta gift på att minst 95% av svaren hade varit för amortering då det är ”normen” och sannolikt det klokaste valet för en stor majoritet av befolkningen.

  Men sedan finns det den där klicken personer som har en ansvarsfull ekonomi, har ett upparbetat kapital och dessutom har ok löner. I de fallen tycker jag inte att det är lika självklart med amortering då varje procent i högre kapitalintäkter kan ge en betydande effekt över tid.

  Inget kan dock ta bort den trevliga känslan att vara skuldfri. Som jag skrev i min tidigare kommentar så gjorde vi samma resa 2006 men ångrade oss 2008 när börsen hade rasat och då på nytt belånade vår bostad.

  Det fina med ert beslut är att ni alltid kan ångra er om ni kommer på andra tankar 🙂

  Mvh//Cm

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 14, 2015 @ 21:22:04

   Är inte så säker på att folk i allmänhet hade valt att amortera. Läste nämligen en artikel av Hemberg i min facktidning, där han förklarar att det är bättre att sätta pengarna på ett sparkonto där man kan få högre ränta en låneräntan, men då måste man i och för sig binda räntan på ett par tre år.

   Det är inte ett alternativ för oss eftersom vi antingen vill köpa hus för pengarna eller trycka in det på börsen, vi vill inte ha pengar låsta på ett sparkonto. För övrigt samma anledning som jag inte köper SAS-pref, trots stora påtryckningar från min aktieintresserade vän.

   Svara

  • Anders
   Maj 14, 2015 @ 22:21:59

   Jag undrade mer om du anser att även studielån är dåliga lån, eller om du tycker att de är okej som bolån.

   Men jag håller med, studielån är ett väldigt bra lån när man tänker på att man bara behöver betala det när man lever och har råd. 😉

   Svara

   • jobbochfirma
    Maj 14, 2015 @ 22:57:01

    Ah, jag fattar!
    Jag vet inte helt fullt hur dagens studielån fungerar, men som jag förstår är bidragsdelen högre än när jag tog lån men det är också en mer aggresiv återbetalningsplan av lånedelen.
    Hur som helst tycker jag att studielån är ”goda” lån, jag glömde dem, även om jag tycker att man ska undvika även studielån om man kan.

 4. Blue Horseshoe
  Maj 14, 2015 @ 13:42:35

  Känslan av att vara skuldfri är skön. Förstår dig helt och fullt.

  Och som Chansar mest skriver så är det ju inte ett oåterkalleligt beslut. Om börsen rasar 50-60% så är det ju bara att belåna bostaden igen och köpa aktier.

  Svara

 5. kanjagblirik
  Maj 14, 2015 @ 23:21:06

  Intressant inlägg som vanligt när du skriver, jag gillar dessutom att det har blivit mer intensivt från din sida på senare tid.
  Skuldfri är något jag själv siktar på, en av anledningar är att det är ganska små belopp p.g.a. att man inte är bosatt i en större stad. Nu blir det om allt går som det ska en unge i september, där kostnaderna kommer att öka lite.

  Ha en trevlig helg!

  Svara

  • jobbochfirma
   Maj 15, 2015 @ 13:34:33

   Tack kanjagblirik!
   Ja, att bli förälder ändrar förutsättningarna en hel del och inkomsterna kommer definitivt att gå ner en del. Det finns dock mycket att spara genom att kolla igenom alla krångliga regler och se till att man optimerar någorlunda. Om man bara ser till att inte göra de värsta misstagen så är det mycket vunnet.

   Sen kan man optimera tiden med barnet också, genom att inte ta ut full föräldraledighet trots att man är hemma på heltid, och då krävs det verkligen att man har luft i budgeten.

   Berätta gärna hur ni resonerar med att bli skuldfria kontra att investera lånade pengar.

   Svara

 6. Koll på Kontot
  Maj 14, 2015 @ 23:50:45

  Halloj!
  Jag kan bara gratulera, ett bra beslut helt i min smak.
  Själv blev jag helt skuldfri för en dryg vecka sedan och har nu för avsikt att förbli så, en helt underbar känsla av frihet!
  Jag har länge dragit ut på att betala av lån med låg ränta, typ CSN, då jag hellre hamstrade cash, men nu var dagen kommen och jag tog mig över mållinjen.
  Helt rätt jobbat, tack för en trevlig blogg ska sägas också.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: