Sälja handelsbolaget

Detta inläggs skrevs för många månader sedan, men det var en känslomässigt jobbig tid så även om det var terapi att skriva om krass ekonomisk verklighet så kändes det inte rätt att lägga ut det då. 

Nu ger min partner upp och inser att han inte kan jobba något mer med företaget på grund av sin sjukdom. Själv bestämde jag mig tidigt för att jag inte ville driva det vidare utan honom men insåg väl också att det inte skulle bli lätt att sälja.

En liten släppt ledtråd i ett orelaterat mejl till vår största konkurrent gjorde dock att han nappade och uttryckte intresse för att köpa vår verksamhet. Nu är informationsutbytet igång och hans första svar var att han var oimponerad över vår omsättning och vinst. Må så vara, det kommer inte att bli så dyrt för honom med andra ord.

Det enda han egentligen är intresserad av är vårt exklusivitetsavtal med en ledande leverantör. Det är svårt att säga vad det är värt men det är inte jättemycket.

I övrigt är lagret värt 150 000 just nu, men där finns en hel del svårsålda saker som vi nog måste lämna en ordentlig rabatt på.

Maskiner har vi också för ca 10 000, och uthyrningsutrustning för ca 30 000 till.

Min partner, som verkar ha mjuknat ordentligt nu när han mår sämre, skulle vara beredd att sälja firman för 50 000 låter det som. Själv vill jag ha 200 men kan tänka mig 100 om det kniper. Jag kommer dock att låta köparen säga första budet. Förhoppningsvis är det värt så mycket för honom att dels bli av med en konkurrent och dels få det eftertraktade samarbetsavtalet, att han inte snålar och vi kan acceptera första budet.

Det ska tilläggas att jag har mitt hjärta i detta företag och det tar emot att sälja, men det skulle vara mycket tråkigare att driva utan min partner så det får vara. Min fru kommer att dra en lättnadens suck om vi blir av med det, då hon ser handelsbolaget som den största tidstjuven av alla mina projekt.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Daniel
  Jun 18, 2015 @ 11:58:10

  Om du skrev det för flera månader sedan, har något hänt sedan dess?

  Apropå att låta någon ge första budet – kan vara intressant att läsa om ankringseffekter.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jun 25, 2015 @ 21:38:11

   Hej Daniel!

   Borde skriva ett speciellt inlägg om det men i korta ordalag bjöd han 200 och vi accepterade. Enkel och rak affär med ett simpelt kontrakt skrivet av hans revisor.

   Min vän hann få sin hundring och sin del av kassan innan han gick bort.

   Det var jobbigt på så många sätt det vi alla gick igenom då så det var bra att något fick ett positivt avslut i alla fall.

   Jag tror jag förstår vad du menar om ankringseffekter och jag är övertygad om att vi kunde ha fått mer om vi t.ex. hade kommit tillbaka med ett motbud på 400, men jag tyckte som jag skrev i inlägget att en värdering på 200 var bra och jag känner att affären skulle bli enklare om jag inte försökte klämma ut sista kronan.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: