Dave Ramseys babysteg på svenska

Som jag har sagt tidigare är jag en konfunderad* supporter av DaveRamsey.com

Eva frågade i en kommentar vad motsvarigheten till hans ”baby steps” skulle vara här hos oss. Här kommer ett utkast till babystegen enligt mig. Kommentera gärna så att vi tillsammans kan förbättra dem:

 1. Skaffa en Minikrisfond på 10 000 kronor.
  1. Alla behöver en krisfond! Om tvättmaskinen går sönder eller cykeln blir stulen behöver man kunna ta tag i det utan att dra på sig mer skuld.
  2. Skapa denna innan ni börjar betala ner andra skulder (förutom minimibetalningen på kreditkort) annars kan man vara säker på att kriser kommer att inträffa.
 2. Betala av alla skulder utom boendet, från den minsta till den största.
  1. Betala alltså inte av den med högst ränta först. Den psykologiska effekten av att göra framsteg är viktigare än matematiken att få bort den högsta räntan.
 3. Skaffa en riktig krisfond på 3 månaders utgifter.
  1. En riktig krisfond har vi för att ta itu med större kriser, som att bli av med jobbet. Att den inte är 3-6 månader som i förlagan beror på att det svenska trygghetssystemet är lite tryggare än USAs.
 4. Vi hoppar över baby step #4 eftersom de flesta fast anställda i Sverige sparar extra till pensionen genom tjänstemannapension, men har du inte det ska du spara 15% till pensionen, vilket man har möjlighet att göra skattefritt om man inte har det genom kollektivavtal.
 5. Spara till barnens skolgång.
  1. Utbildning är generellt gratis i Sverige men för att barnen ska slippa ta studielån kan man spara pengar till detta om man vill, särskilt nu när studielånen inte är så fördelaktiga längre.
  2. Hur mycket man ska spara är upp till var och en. När ni har nått er nivå slutar ni spara.
 6. Betala extra på boendet tills det är helt avbetalt.
  1. Det verkar som en omöjlig dröm för många men att vara skuldfri inklusive sitt boende är en helt fantastisk känsla så kör!
 7. Bygg din förmögenhet och ge!
  1. Investera i aktiefonder och fastigheter (vilket är mycket svårare i Sverige än i USA).
  2. Känns kraften i att vara generös mot allt från hjälporganisationer till grannar som behöver dig.

Hm, det blev nästan en rak översättning av ”baby steps”, men kommentera så kanske vi kan fila på dem eller lägga till något.

* Konfunderad eftersom han säger mycket tokigt också, sydstatsrepublikan som han är.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anonym
  Jun 27, 2015 @ 21:34:50

  Steg 1 tänker jag mig också 10000 kr och steg 2 är självklar. Steg 3 är nog som du säger. Vi har ett bättre skyddsnät i Sverige. Däremot tror jag att vi behöver ett steg 4 – ett privat pensionssparande. Men hur mycket?15% av inkomsten före skatt är onödigt mycket eftersom vi som du säger har tjänstepension. Men den är ju inte mer än 4,5 %. Jag tänker mig 10% av inkomsten efter skatt som sparas i fonder eller aktier på ett ISK.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jun 27, 2015 @ 21:47:42

   En del har i och för sig mer än 4,5% i tjäntepension men jag gillar tanken. Vi kanske måste kalla det för något annat än privat pensionssparande dock, eftersom den IPS som finns knappt är avdragsgill längre och därför meningslös.

   Svara

 2. Anonym
  Jun 28, 2015 @ 09:13:13

  man behöver kanske inte kalla det pension. Men både min man o jag vill sluta jobba innan 65 och då behöver vi ett privat pensionssparande. Fast vi har slutat sätta in pengar i IPS för som du säger, det är inte någon mening med att låsa in pengarna. Vi siktar på ett investeringssparkonto (ISK) istället. Man kan ju också tänka på det här sparandet som att sätta av 10% till sig själv som i ”Den rikaste mannen i Babylon”.
  En annan sak jag tänkt på är babystep 6. Betala av huset snabbt. Enligt Dave Ramsey ska man ta ett lån som betalas av på högst 15 år. Med våran amorteringstakt på vårat lån tar det 78 år att bli skuldfri 😳. Måste nog göra något där 😓

  Svara

 3. jobbochfirma
  Jun 28, 2015 @ 10:13:02

  Ja vad gäller huslånet så har vi nog där den största utmaningen i att få folk att hänga på en sån här plan.

  Även jag själv har svårt att se hur vanliga människor ska kunna betala av 5 miljoner i bolån alls, eller i synnerhet på 15 år.

  De som ringer in till programmet har oftast hus som är värda mellan 50 och 250 tusen dollar. Verkar bara vara Kalifornien och New York som har huspriser som i Stockholmsområdet.

  Svara

 4. evamarieo
  Jun 28, 2015 @ 16:40:48

  Här kommer mitt förslag på babystep på svenska:

  Steg 1. Spara 10 000 kr på ett vanligt konto eller i en räntefond. Detta är en buffert för oförutsedda händelser

  Steg 2. Betala av alla skulder förutom huslånet. Lista alla lån från minst till störst. Betala minimiavgiften på alla lån men koncentrera dig på den minsta skulden tills den är helt betald. Ta då de pengar som du tidigare betalades på det minsta lånet och lägg på det lån som kommer efter det och fortsätt så tills allt är avbetalt.

  Steg 3. Gå tillbaka till ditt buffertsparande på 10 000 kr och öka på det sparandet tills du har ett sparande som motsvarar 3 månaders utgifter. Pengarna ska fortfarande vara lättillgängliga på ett vanligt bankkonto eller räntefond. Det är ingen investering utan ska finnas ifall det inträffar en nödsituation så att man inte behöver ta nya lån.

  Steg 4. Långsiktig investering. Spara 10% av din inkomst efter skatt i aktier eller aktiefonder på ett investeringssparkonto (ISK). Dessa pengar ska inte röras på många år utan dom ska växa med ränta-på-ränta-effekten. Dessa är dina guldägg så slakta inte hönan. Om dom får växa ostört i många år så kan utdelningen eller räntan bli till en guldkant vid pensionen. Betala dig själv först. 10 % av din inkomst är din att behålla.

  Steg 5. Spara till barnen. Om man har möjlighet så bör man spara någon del av barnbidraget i ett långsiktigt sparanden i aktier eller aktiefonder på ett ISK. Det kan räcka med så lite som 100 kr per barn och månad för att det med ränta-på-ränta-effekten kan räcka till körkortet när barnet är 18 år. Kan man lägga undan mer så kan det vara en bra start i vuxenlivet att t.ex. slippa ta studielån, kunna betala insatsen till en lägenhet eller vad man nu kan tänka sig.

  Steg 6. Betala av huslånet så fort som möjligt. Sikta på att kunna betala av lånet på 15 år. Ta aldrig ett nytt lån som du inte kan betala av på 15 år och där amortering + ränta inte ska vara större än högst 25% av din inkomst. Om avbetalningarna blir högre än så bör du köpa ett billigare boende eller spara längre tid för att ha en högre kontantinsats.

  Steg 7. Bli förmögen. Ha roligt för pengarna, investera i aktier eller aktiefonder och ge. Känn glädjen i att hjälpa andra i din familj eller närhet som behöver det, ge till välgörenhet. Lev som ingen annan.

  Svara

 5. jobbochfirma
  Jun 28, 2015 @ 16:50:47

  Wow evamarieo!
  Gillar detaljnivån och jag kan hålla med om i princip allt!
  Det märks att du lyssnat ett tag på Dave, och/eller läst någon bok.

  Var inne på att man skulle göra skillnad beroende på hur mycket som betalas in automatiskt till pensionen men ditt system är klockrent, enkelt och rakt!

  Blev besviken att bloggadressen du lämnade inte ledde någonstans, din blogg skulle jag läsa!

  Svara

 6. evamarieo
  Jun 28, 2015 @ 17:39:29

  Tack vilka snälla ord. Det är på grund av ett av dina inlägg jag hittade till Dave Ramsey och numera är han mitt sällskap i bilen på väg till jobbet 😊. Jag har en blogg men den är ingen ekonomiblogg. Jag lägger mest ut böcker jag läst och lite inlägg och foton från privatlivet. Dålig på att uppdatera säger min familj som är de enda som läser bloggen 😝. Jag har ändrat i inloggningen så bloggadressen borde vara rätt nu.

  Svara

 7. jobbochfirma
  Jun 28, 2015 @ 23:38:51

  Vill du ha mer läsare var inte rädd att göra reklam här! Det är inte alla som vet att man kan klicka på ditt namn för att komma till bloggen, så jag skriver ut länken här:
  https://attlevamedsmarta.wordpress.com/

  Skapa gärna en ”Om bloggen”, där du berättar, till exempel varför bloggen heter som den gör, jag anar att det inte handlar om träningsvärk…

  Må väl, bra gjort med inläggen om Dave Ramsey!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: