Våra babysteg

Som jag skrev om i tidigare inlägg, och fick hjälp av Eva att utveckla, gillar jag en enkel filosofi och teknik som kallas för ”baby steps” av Dave Ramsey.

Våra egna babysteg togs dock inte i rätt ordning, om de alls togs…

Jag hade ju sparat aggressivt ganska länge redan när jag började lyssna och läsa om detta, så dels hade jag hyfsat hög ”nettoförmögenhet” samtidigt som jag satt djupt i mina egna tankar om att öka risken för att få mer avkastning.

Men efter att ha blivit hjärntvättad under mer än ett år av denne radiopratare, samtidigt som huset vi drömde om inte ville materialiseras satt vi plötsligt med en herrans massa pengar och ett lite mindre bostadslån. Så efter en kort konsultation med frugan rasade jag igenom babystegen på mitt eget sätt.

 1. Vi hade ju nästan två miljoner i kontanter så denna ansåg vi vara klar.
 2. Vi har aldrig haft kreditkortsskulder och det billån jag hade är betalt sedan 12 år så denna kan också anses klar. Jag nämner inte mitt gamla CSN-lån, det har vi täckt tillräckligt i tidigare inlägg.
 3. Mycket kontanter som sagt, check!
 4. Mitt företag bidrar med minst 12% till tjänstepensionen och frugans med ännu mer så vi valde att detta räcker.
 5. Denna tänkte jag inte ta med men som Eva säger kan man ju spara till barnens körkort, kontantinsats till lägenhet eller något annat. Denna skulle vi kunna gå tillbaka och lägga 100 000 på, men det är väl bäst att vi då fonderar det men låter det ligga kvar på samma konto som resten av sparandet.
 6. Bam! Det var just för detta babysteg som vi tog beslutet. Att kunna betala av hela lånet och säga hejdå till banken var trevligt!
 7. Jag ska snart börja investera igen, men tills vidare ligger det mesta på ett sparkonto. Givandet är uteslutande till svärmor än så länge men förhoppningsvis känner vi oss mogna att ge max vad man kan utnyttja avdrag för, redan i år.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. evamarieo
  Jun 30, 2015 @ 09:57:37

  Bra jobbat. Framtiden ser mer än ljus ut för dig ekonomiskt. Själv är jag på steg 3 och beräknar vara klar till sista december i år. Vi har ju inte på långt när samma inkomster som ni har men man får jobba med det man har och göra det bästa av det.
  Ps jag är nybörjare på detta med bloggar och kommentarer så du kanske har räknat ut att jag är samma person som den Eva som från början frågade om dina åsikter om babysteps. Jag hade bara inte loggat in då.
  /Eva

  Svara

  • jobbochfirma
   Jun 30, 2015 @ 10:32:33

   Tack Eva. Kul att ni är på rätt väg också i babystegen!

   När jag började blogga 2010 var hushållets (alltså min egen) inkomst bara strax över medel och jag hade nästan inga tillgångar. Jag lyckades på några år spara ihop en miljon genom att leva sparsamt och jag är stolt över det. Under tiden träffade jag min fru som sedan gjorde karriär, vilket har lyft inkomsterna till en nivå som gör det ganska svårt att bli tagen på allvar som ekonomibloggare. I alla fall med det som brukade vara min styrka – sparande och småskaligt sidoföretagande.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: