Var på din vakt mot lönekontoret

Jag har alltid haft mycket stort förtroende för respektive lönekontor där jag jobbat. Om det någon gång har varit någon tveksamhet har det ändå visat sig att de har koll och jag har fått förklaring till det tveksamma.

Nu tvistar jag med min löneavdelning över något som kommer att kosta mig 8 600 kronor om jag inte får som jag vill.

Det är nämligen så att de råkade betala ut en månadslön för mycket efter att jag gått på föräldraledighet. Jag har givetvis ett ansvar att påpeka detta men eftersom jag hade ett separat lönekonto som jag inte använde och var utomlands när detta hände upptäckte jag inte misstaget. Företaget upptäckte det men har inte meddelat mig förrän nu, när jag skulle haft min innestående semesterlön, och istället låtit det beta av min skuld.

Jag förstår inte hur det ska vara så svårt att begripa men jag har nu försökt i tre mejl att få min kontaktperson att fatta att jag förlorar en hel del på att det blivit så här. Jag ska förklara kortfattat för er då jag tror att ni kopplar direkt.

Förra året betalade jag statlig skatt och den månadslön jag fick extra betalade jag alltså ca 50% skatt på.

I år kommer jag inte upp i statlig skatt så den månadslön jag betalar tillbaka betalar jag bara kommunal skatt på, ca 30%.

Jag förlorar alltså 20% av förra årets månadslön på att löneutbetalningen görs på fel år, så jag vill givetvis att skulden istället är kvar till nästa år då jag gladeligen betalar tillbaka.

De som har gjort fel här är alltså jag, för att jag inte upptäckte och sa till, min chef, för att han inte i tid anmälde att jag var föräldraledig och i mitt tycke ekonomiavdelningen för att de inte kontaktade mig så fort de upptäckte misstaget.

Jag är inte beredd att betala 8 600 för detta misstag då det kan fixas ganska enkelt. Jag tar striden!

PS Ibland är det riktigt komplicerat på lönespecarna, med en massa förkortningar, utlägg, traktamenten och bråte, inte helt lätt att hålla ordning på. Har det blivit fel för dig någon gång? Kollar du noggrant? Vad är dina erfarenheter av ekonomiavdelningar?

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. T
  Aug 12, 2015 @ 23:41:25

  Det är enkelt att begära omprövning hos Skatteverket så kan du flytta pengarna från förra året tills i år om du har underlag som beskriver varför. Finns underlaget får du snabbt tillbaka den extra statliga skatten. Lönekontoret orrde tipsat dig om det.

  Mvh
  T

  Svara

 2. huvudbryn
  Aug 13, 2015 @ 07:58:25

  Jämnar det inte ut sig vid deklarationen? Däremot kan du ha fått betydligt mer tjänstepension avsatt (beroende på avtal).

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 13, 2015 @ 14:30:24

   Tror inte att det jämnar ut sig eftersom ingen ”löneskuld” redovisas, så den lön som kommer in är det skatteunderlag som visas (tror jag).

   Tjänstepensionen är rak har jag för mig. Ett visst antal procent av lönen vid varje utbetalning, oavsett lönenivå.

   Svara

 3. Truls
  Aug 13, 2015 @ 10:01:46

  Till att börja med, tråkigt att det blivit fel och att arbetsgivaren tycker att du ska ta smällen för deras misstag.

  Men kan du inte undvika ”skattesmällen” genom att begära rättelse av deklarationen för föregående år och då ange den korrekta månadslönen? Det är ju trots att pengar du fått som egentligen inte utgör lön.

  Svara

 4. jobbochfirma
  Aug 13, 2015 @ 14:27:35

  T och Truls:
  Låter bra, men det borde vara enklare att lönekontoret bara reglerar skulden nästa år istället.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: