Hur jag förlorade drygt en kvarts miljon

Jag har gjort flera riktigt dåliga affärer. När jag tänker efter kommer jag faktiskt inte på några riktigt bra affärer jag gjort…

Eftersom jag ändå har samlat på mig en del tillgångar måste jag dra slutsatsen att jag vet hur man sparar men inte hur man investerar.

Så, det jag ska prata om nu är det nederlag som svider allra mest tror jag. Sommarhuset vi köpte för tre år sedan skulle vi köpa privat och rabatterat. Problemet var att värderingsmannen var HELT fel ute, samtidigt som det är en man jag litar väldigt mycket på. Dessutom pekade andra indikatorer på att det var ett bra köp och att vi under alla omständigheter skulle tjäna någon hundring på det.

Nu tre år senare, med massor med eget jobb och ett utbygge för över 350 000, fick vi reda på av en mäklare att det är värt många hundra tusen mindre än vi trodde och även ganska mycket mindre än taxeringsvärdet.

Så istället för att tjäna någon hundring skulle vi förlora en kvarts miljon (plus jobb) om vi sålde det nu.

Jag har således skrivit ned våra tillgångar med 220 000 efter mäklarens värdering, vilket kommer att märkas i månadsrapporten.

Planen är att ha kvar det och bättra på några saker mäklaren tipsade om. Vi trivs helt okej där på somrarna så det går ingen nöd på oss, vi måste inte sälja det.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. jobbochfirma
  Aug 22, 2015 @ 23:13:41

  Glömde säga att felet i slutändan är mitt och jag har lärt mig ett och annat av denna affär.

  Frågan är om min fru kommer att lita på mig i affärer igen…

  Svara

  • Utdelningsseglaren
   Aug 23, 2015 @ 12:50:55

   Trist att detta hände. Men du vet du ju inte hur affären blev innan du säljer på riktigt. Då tänker jag på att det kan finnas andra bedömningar samt att priset ändras med tiden.

   Det viktiga är inte vad som händer utan vad man lär sig av det, precis som du är inne på.

   Svara

   • jobbochfirma
    Aug 23, 2015 @ 13:47:16

    Visst är det så, men det är ganska klart att det var en dålig affär, eller verkligen inte den fina affär som det var meningen.

    Jag ska försöka lära mig av det, i vilket är inbegripet att jag måste banna mig själv lite och erkänna att jag var dum, för att sedan kunna gå vidare.

 2. Eva
  Aug 23, 2015 @ 13:45:12

  Vad tråkigt. Fastighetsaffärer är ju oftast lönsamma i längden. Men ni behöver ju inte sälja nu så passa på att njut av huset och som du själv sagt, man lär sig av sina misstag.

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 23, 2015 @ 13:50:29

   Det brukar de vara, men det är för att marknaden har stigit i tjugo år. Om man betalar 40% för mycket från början och sen plöjer ner pengar i en område där man inte får betalt för det så måste det gå upp mycket över hela linjen innan man får tillbaka det.

   Men jag ska göra som du säger och njuta av huset istället för att se det som en god investering.

   Svara

 3. Trackback: Månadsrapport, augusti 2015 | Jobb och Firma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: