Månadsrapport, augusti 2015

2015aug

Det som bör fånga uppmärksamheten först är att vi ”gått minus” 200 papp sedan förra månaden, vilket beror på nedvärderingen av sommarstugan. Det går troll i den fjärde miljonen eftersom det är nu jag får sota för mina dumma investeringar. Ett uttalat mål är också en halv miljon dollar, vilket har varit nära länge nu, men flyttas fram både genom att dollarn stärks och att vi ökar långsamt.

Annars är det första gången vi båda har fått en full lön samtidigt, plus att det kom lite eftersläntrande föräldrapengar och semesterlön, vilket gjorde att inkomsterna var över 90 000 netto. Dock var det som vanligt en saftig korträkning som skulle ut också.

Rea i den ena kvarvarande butiken föll ganska väl ut, så lite ökad försäljning där. Dock inget bestående, den ska också läggas ned så småningom.

Försäljning på webben:
AB1: 28 000
AB2: 9 000

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan
  Sep 01, 2015 @ 18:00:50

  Intressant och inspirerande blogg! Sträckläste alla inlägg igår och idag, måste säga att jag särskilt fastnade för de äldre inläggen. Jag är sugen på att starta eget och friheten det (förhoppningsvis) kommer ge. Hur gjorde du när du startade bolaget 2010? Gick arbetsgivaren med på det eller mörkade du? Jobbar som IT-konsult och funderar på om det kan räknas som illojalt att dra igång ett webbprojekt eller liknande..

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 01, 2015 @ 23:01:24

   Tack!
   Jo, jag lade mycket mer tanke och tid på de tidiga inläggen. Sedan dess har jag fått mycket mindre tid över och även blivit lite försiktigare med hur mycket jag delar med mig av.

   Jag har haft företag sedan 2004 men 2010 kanske det blev AB första gången. Jag har aldrig frågat någon arbetsgivare men haft lite koll på deras inställning till företagande på sidan, vilket i stort är positiv men får givetvis inte inverka på eller konkurrera med deras versamhet.

   Min nuvarande arbetsgivare vet inte att jag driver eget, men de har en mycket positiv inställning till egna projekt, vilket jag vet eftersom en av de som intervjuade mig berättade om sitt eget företag och att företaget inte hade något emot det, tvärt om.

   När min fru skrev på stod i kontraktet att hon var tvungen att få godkänt om hon skulle starta en firma på sidan, men då hade vi redan AB.

   IT-världen är väldigt stor och det finns gott om jobb och gott om konkurrens. Om du inte stjäl befintliga kunder eller riktar dig till exakt samma sorts kunder tror jag inte att företaget bryr sig det minsta.

   Svara

 2. Anders Bergman
  Sep 07, 2015 @ 10:28:40

  Hej Johan!
  Såg att den största skillnaden i din nettoförmögenhet var en kraftig nedgångi värdet på ditt boende (bostäder), vad hände för att trigga en nedgång med närmare 8% i en annars så trygg tillgång?

  Svara

  • jobbochfirma
   Sep 07, 2015 @ 11:24:10

   Hej!
   Följ länken i inlägget, jag skrev ett separat inlägg om det. . Det handlar om att jag fick en värdering av sommarstugan som blottade att jag betalade alldeles för mycket vid köpet för flera år sedan. Taxeringsvärdet stödde min felaktiga värdering.

   Svara

 3. Maria
  Sep 10, 2015 @ 15:31:30

  Hej!
  Trevlig blogg! Äntligen hittat något om Dave Ramsey på svenska! Ingen vi känner har en aning om vad vi pratar om… 🙂

  Vi kör en egen ”svensk vatiant” av hans baby steps, och skulle vilja höra din åsikt om sparande inför att skaffa barn.
  Enl Ramsey ska man stoppa BS2 och spara allt man kan tills mamma & barn är hemma igen efter förlossningen, ifall något händer. (Om inget händer slängs sedan hela beloppet mot snowballen.) Dock har vi ju ett helt annat vårdsystem här. Hur skulle du göra i ett sånt läge? Fortsätta snowball, eller spara?
  Kommer inte riktigt på någon anledning för att stoppa snowballen i vårt läge, men kanske missar något scenario..?
  Tacksam för input!
  Mvh, Maria

  Svara

 4. jobbochfirma
  Sep 10, 2015 @ 20:59:04

  Maria
  Fantastiskt trevlig fråga, jag känner mig ärad att du vill ställa den till mig!
  Jag har givetvis inget ”rätt” svar på den men jag kan säga vad jag skulle göra om jag var i er situation. Precis som Dave är jag expert på min egen åsikt 🙂

  Ni är alltså på baby step 2 förstår jag, vilket betyder att ni bara har lilla krisfonden och skulder som inte är bostadslån.

  Angående vad Dave säger i dessa situationer kan jag inflika att jag är lite frågande till varför han är så kategorisk med att sluta betala extra på allt annat och spara på ett konto istället tills barnet är fött. Det borde vara relevant huruvida man har sjukförsäkring eller inte, inkomst, skuld och hur mycket man har i sin krisfond.

  Men som du säger borde det vara lite annorlunda vid svenska förhållanden, då vi dels har nästan helt gratis sjukvård men också generösare sjukpeng och föräldrapeng om det nu skulle behövas extra vård eller sjukskrivning när barnet är fött.

  Det kommer dock i vilket fall som helst bli lite mindre pengar efter förlossningen eftersom föräldrapengen är mindre än man normalt tar hem, så om man inte har så mycket marginal innan barnet kommer kan det vara bra med en extra buffert.

  Nu har jag diskuterat lite fram och tillbaka vad som drar åt ena eller andra hållet, men vad jag skulle göra är att fortsätta betala av krediterna som om inget har hänt, så länge jag är säker på att vi har luft i budgeten, så att vi klarar en något lägre inkomst.

  Jag hoppas att det var ett någorlunda vettigt svar. Om Maria eller någon annan har någon annan vinkel på det diskuterar jag gärna vidare.

  Svara

 5. Maria
  Sep 11, 2015 @ 15:19:13

  Jag kan absolut förstå det i amerikanskt sammanhang, då säkerligen inte ens en smidig förlossning är speciellt billig. Men som sagt, vi har ju vårt fritt – eller snarare betalt i förskott.

  Ja, lägre inkomst får ju de flesta, så då kan det ju vara bra att ha lite extra. Vi är dock i motsatt situation. (Glömde visst den ”lilla detaljen” tidigare! 😀 ) Vi är egenföretagare och för oss skulle det istället bli en högre inkomst. Maken är den som drar in pengar i företaget, jag håller istället huvudsakligen ner omkostnaderna (admin, ekonomi mm). Sånt jag jobbat med förut, och vi slipper ha någon anställd för detta. Maken har dessutom en heltidstjänst, så inkomsten är säkrad utifrån också.

  Diskuterade detta med ett gäng amerikanska DR-följare, och fick väldigt olika bud. Några menade ändå att man skulle följa stegen för man vet aldrig vad som händer, men som jag ser det så kan inte så mycket hända egentligen. Vi har själva alltid varit inne på att fortsätta BS2 som vanligt, och det var kul att få bolla med någon annan som förstår sig på vårt svenska system.
  (I slutänden kanske vi inte ens skaffar fler barn, men skulle det bli så vill man ju iaf ha en plan klar. 🙂 )

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: