En miljon i fritt kapital

Snart är vi där igen, men nu utan bostadslån. Efter att vi betalade av bostadslånen i våras har kassan sakta stärkts och snart når vi åter en miljon i obundna tillgångar. Har väl ingen verklig betydelse men det är lite skillnad att ha en miljon i obundet kapital och att ha det bundet i huset där man bor.

Tänker också tillbaka på alla hetsiga kommentarer på bloggen Miljonär innan 30, om att man inte var miljonär så länge man inte hade en miljon i kontanter eller på börsen, alltså inte om man hade det i övervärde på boendet.

Slutsatsen i diskussionerna om man kunde räkna boendet eller inte kokade ner till att dessa galningar räknade boendet som noll oavsett vilken belåning man har. När jag betalade av en miljon på lägenheten skulle det i så fall betyda att jag i min rapport förlorade en miljon. Därför använde jag inte det sättet att tänka.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Deltidsmiljonären
  Nov 10, 2015 @ 18:19:01

  Även enligt min åsikt är det nettotillgångar som ”räknas”. Detta trots att många aldrig kommer att flytta till ett billigare boende för att frigöra kapital. Det skulle ju som du säger bli väldigt lustigt om pengarna bara försvann ur ens personliga balansräkning 🙂

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 10, 2015 @ 20:17:50

   Ja, när man lägger upp det så här är det kanske inte så många som går emot. Jag tror annars problemet är att folk tolkat ”Rich dad…” lite för bokstavligt.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: