Föräldraersättningen och optimalt uttag

Skåpmat, skrivet för drygt ett år sedan. 

Redan för två år sedan, långt innan barn var på gång, började vi fundera på optimalt uttag och ersättning vid föräldraledighet. Mest för att veta vilka möjligheter som finns, jag gillar att göra ett bästa scenario först av allt.

Det är ganska mycket valmöjligheter man har som förälder i Sverige med den generösa lagstiftning och ersättning som finns. En del arbetsplatser lägger dessutom på lite föräldrapeng så där finns ännu mer att ta hänsyn till.

För mig såg bästa scenariot ut så här. Frugan tar 6 månader med max ersättning från försäkringskassan och kan genom att inte ta ut mer än så maximera utökade ersättningen från företaget och ändå ha kvar sin bonusrätt. Därefter tar jag sex månader med max FK-ersättning. Jag får däremot inte ut någon föräldrapeng från företaget, men det spelar inte lika stor roll eftersom min lön inte är så mycket över taket. Vi skulle genom delade dagar och semester kunna ha hela sommaren ledig tillsammans också, inte så dumt.

Men nu när pojken är här hände det inte så konstiga, att frugan hellre vill ta halv ersättning, för att spara dagar, plus att hon nog vill vara hemma längre. Dessutom känner jag en solidaritet till min arbetsgivare och mitt uppdrag och vill inte smita mitt i ett projekt.

Svängningen innebär så här långt att vi säger nej till en himla massa pengar och möjligen saktar ner min frus karriär lite, men vi sparar dagar för att kunna vara mer med vår son och fördröja dagisstarten.

Livet handlar alltså inte bara om pengar, inte ens för mig. Men instället för att bara ge upp för att det inte kan gå så snabbt som vi modellerade tidigare så ställer vi in oss på sparande på en lite lägre nivå.

Jag är också tacksam för att vi har skött oss bra de senaste åren, det ger oss mer frihet och mer valmöjlighet, även om vi är långt ifrån passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: