Gillar jag pengar?

Frugan frågade lite oroligt om jag gillar pengar. Jag kan inte ljuga så jag sa ja. Men eftersom vi tittade på ”The wolf of Wall Street” just då så kunde jag lugna henne med att jag gillar pengar på ett helt annat sätt än de på filmen gör. För mig är det inte kickarna och lyxen som är drivkraften, det är tryggheten och oberoendet.

Det kan alltså vara farligt att gilla pengar, jag hoppas att alla förstår det. Som entreprenör måste man vara medveten om ekonomin och pengarna, men det är bra om man har andra drivkrafter, det gör det lättare att erbjuda bra tjänster. När man är anställd är det hälsosamt om man fokuserar på uppgifterna istället för hur mycket man tjänar den dagen (som jag gjorde när jag sommarjobbade som ung). Lönen ska man tänka på när det är dags att förhandla, sen kan man släppa det.

Men det är inte bara jag som gillar pengar. Pengar gillar pengar också och om man samlar ihop ett gäng är det troligt att de förökar sig. Det verkar vara någon sorts naturlag att till den som har skall varda givet. Under mina första 7 år i arbetslivet hade jag aldrig mer än 100 000 i sparande, så plötsligt började jag spara medvetet och nu är min familj värd nästan 4 miljoner.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Johan
  Dec 19, 2015 @ 15:13:10

  Det blir ju dock fel att säga ”så plötsligt började jag spara medvetet och nu är min familj värd nästan 4 miljoner” med tanke på att din fru hände under tiden.

  Vad är din uppskattning att du hade ”varit värd” om du fortfarande varit singel idag?

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 19, 2015 @ 23:42:36

   Sant, men jag pratar alltså inte bara om det logiska i att spara och investera medvetet utan också i något lite mystiskt (jag tror inte så mycket på mystik) att när man ändrar sin inställning dyker det upp pengar och möjligheter.

   Men om jag ska svara på din fråga förtjänar det nästan ett eget inlägg. Lite kortfattat kan jag säga följande:

   När vi träffades hade vi ca en halv miljon var i sparpengar och investeringar.
   Om jag fortfarande hade varit singel hade jag säkerligen gnetat vidare som jag gjort, och även om inkomsten hade varit mycket lägre hade sparandet varit mycket bra. Sen hade jag fortsatt ägna mycket mer tid åt mina firmor, så de hade varit mycket friskare och under tiden dragit in mycket mera pengar.

   Lägenheten hade ju fortfarande bidragit med en miljon, netto, plus att jag fortfarande hade haft en inneboende som betalade hela min avgift.

   Aktierna hade jag troligtvis haft kvar också, då det inte hade varit aktuellt att spara undan till någon handpenning till hus.

   Uppskattningsvis skulle mina företag ha hunnit bidra med ca en halv miljon på fyra år, mitt sparande med en dryg miljon, aktierna med kanske 200 000 i värdeökning och utdelning, lägenheten med en miljon i värdeökning.

   Summerat skulle jag då ha ett nettovärde på ca 3,2 miljoner men vara mycket olyckligare, inte ha haft alla fantastiska upplevelser och inte haft den otroliga intjäningspotentialen vår familj har nu!

   PS Själva ordvalet ”värde” på en person eller familj är ju inte så bra, men ska tolkas som det engelska ”net worth” och har inget med människovärde att göra.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: