Grannen ville prata inkomst

Det bästa jag vet med ekonomiprat är när jag får insikt i någon annans privatekonomi, på ett djupare plan än bara huspriser eller bolån. Folk är naturligtvis försiktiga med att prata om sånt men när man kommer lite närmare är det förvånandsvärt hur mycket en del är beredda att öppna sig. Bästa sättet att få folk att öppna sig är ju att berätta mycket om sig själv, men jag är inte riktigt bekväm med det. Dels för att min fru inte är lika öppen som jag, men också för att hon tjänar pengar på en nivå som är lite svår att ta in för många med en lite mer normal inkomst. Det finns en risk att förhållandet aldrig blir detsamma igen om någon får veta att hans inkomst är en fjärdedel av min frus.

Och just så är det. Vi har känt detta par i ca 4 år och har pratat mycket om lån, lägenheter, hus, karriär och sånt, men aldrig lön i absoluta termer. Vi visste bara att hon var hemma med barn i 3 år, varav hon sökte jobb i åtminstone 1 år, och eftersom hon mestadels hade låg eller ingen ersättning från Försäkringskassan så levde de på hans lön. Bra gjort under alla omständigheter! Dock trodde jag att han tjänade en bit över 30 000 men nu senast berättade han att hans lön är 25 000. Jag frågade om det var före eller efter skatt varpå han skrattade och sa att om det varit efter skatt skulle de varit rika som troll!

Anledningen till att han berättade detta var att vi kom in på hans frus nya karriär och hur hon på kort tid fått stora löneförhöjningar och numera tjänade 10 000 mer än honom.

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Rickard
  Dec 27, 2015 @ 19:58:06

  Själv undviker jag samtalet om jag kan eftersom mitt idoga sparande dom senaste åren gjort att siffran ”inkomst per månad” inte säger så mycket om min ekonomiska situation.

  Jag har passiv inkomst på 5000 i månaden netto från utdelningar vilket betyder att jag på min lön skulle kunna leva med samma standard som en som tjänar min lön + 8-9 000.

  Bonus på säg 10% av lönen som kanske trillar in nästa vinter, kanske inte.

  Sen så räcker ju lönen olika långt beroende på hur tillgångssidan ser ut. x kr/månad räcker längre om man har ett obelånat hus och en obelånad bil. Jämfört med om man har samma lön men ett par miljoner i lån.

  Så om jag bara ger en enkel siffra som svar när någon frågar vad jag har för lön så säger det egentligen ganska lite. Utan jag skulle vilja ha ett helt öppenhjärtligt samtal om hela situationen isåfall. Men för dom allra flesta är ju lönen hela deras ekonomi så det blir sällan så…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: