Min fru är fantastisk!

Precis som många (de flesta?) andra mammor var min fru helt galen när vi fick barn. Allt kretsade kring bebisen och hon kunde knappt ha en normal konversation om något annat. För mig är också barnen det absolut viktigaste så vi är ganska fåniga som familj.

Ändå är hon så oerhört professionell att hon efter barnledigheten kunde gå direkt tillbaka till heltid och högprestera, vilket 2015 kommer att resultera i en miljon i grundlön och nästan en halv miljon i bonus!

En liten egenhet med bonusen är att den betalas ut året efter året den avser, och då den beskattas som lön kan det ha en utjämnande effekt om man tjänar bra ett år samtidigt som man får en hög bonus. I min frus exempel kommer hon att få en hög bonus utbetald nästa år, samma år som hon går på ny barnledighet.

Vid ett halvårs barnledighet betalar hennes jobb ut 222 000 kronor i föräldrapeng. När barnet kommer kan hon ha tjänat ca 2 månadslöner, alltså 170 000 kronor. Tillsammans med bonusen på 500 000 är summan alltså 892 000, vilket absolut kan vara tillräckligt på ett år. Allt hon jobbar utöver det (eller tar ut i föräldrapeng från Försäkringskassan) beskattas även med värnskatt, alltså en total skatt på ca 55%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: