Stor spelvinst och fortfarande nöjd med det lilla…

När folk vinner en massa pengar så verkar det som att förståndet rubbas. Det finns god dokumentation av lotterivinnare som lyckas förlora allting på märkliga projekt och onödiga saker, eller för att de blir lurade av investerare som dyker upp så snart som de får nys om miljonvinsten. Man kan ju fundera på vad som hade hänt om man hade vunnit de stora pengarna. När man ser på euromillions resultat och tänker sig att det faktiskt finns människor därute som har vunnit över 100 miljoner euro med en enda lott så inser man ju att det här faktiskt kan hända. Om det kan hända andra så kan det ju hända en själv, och vad blir det då med det där med att vara nöjd med det lilla och saker som fungerar hellre än att vara flashiga?

Vad gör man med sinnessjukt mycket pengar?

Om man plötsligt hade haft 100 miljoner kronor på banken, skattade och klara, vad hade man gjort? Det är förstås ett måste att hålla väldigt tyst om detta för det sista man behöver är en massa välmenande fånar som kommer med fantastiska förslag som kan dubbla och tredubbla vinsten. Även om man slipper investerare och sol och vårare så kan man ju undra hur den här typen av förmögenhet kommer att påverka sinnet. Är det fortfarande så att man nöjer sig med vitvaror som fungerar eller vill man göra om köket till ett restaurangkök som alltid blänker och som har alla de coolaste maskinerna och blänkande bänkar av marmor?

Om några hundratusen mindre knappt märks så blir det kanske en tysk bil istället för en japansk. Man kanske förklarar för sig själv att det trots allt är så att en BMW eller Audi erbjuder så mycket mer kvalitet en Honda trots att man veckan innan sade att Honda är minst lika bra och att det bara är skillnad på namn och märke. Det är nog rätt lätt att omvärdera det där med att vara nöjd med det lilla då man plötsligt får råd med det, men hjärnan är smart nog att helt enkelt göra om det lilla till det som tidigare var det stora.

Skänka pengar

Om man nu plötsligt skulle stå med så mycket pengar att man aldrig mer behöver arbeta och lyckas behålla förståndet så kanske man kommer fram till slutsatsen att det här är en chans att ge till de som inte har. Men hur mycket ger man? Kommer det att bli i proportion med det som man gav tidigare? Några kronor i en bössa här och där, något telefonsamtal då det är hjälpgala på tv… Plötsligt så får man kanske tankar om att säkra barnens och barnbarnens ekonomi och då har man ju inte råd att skicka hur mycket pengar som helst till barnen i Afrika.

Precis vad som händer med ens sinne om man vinner flera miljoner på ett lotteri är omöjligt att veta. Den som regelbundet tar lotter har kanske redan planerat hur vinsten ska användas men trots detta så kan det bli helt annorlunda. Har man inte vunnit så kan man ju alltid trösta sig med att det verkar som att folk som vinner blir helt tokiga, men nog vore det intressant att få testa på den typen av galenskap.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Rickard
  Dec 30, 2015 @ 16:43:28

  100 miljoner investerat relativt säkert borde ge 3 miljoner netto om året i utdelningar. 250 000 i månaden efter skatt. Jag skulle lagt 50 000(?) på en heltidsanställd i hemmet så jag aldrig behövde städa, tvätta, diska eller någon annan tråkig hushållssyssla igen. Bara laga mat och stöka ner 🙂

  Resten får ge sig när det händer. Men absolut sluta jobba.

  Svara

  • jobbochfirma
   Dec 30, 2015 @ 20:00:23

   Lätt! Bra idé!

   Det är faktiskt något att tänka på även när det börjar gå lite halvbra, som jag tycker det gör för oss. Vi vill göra av med pengar för att förenkla eller verkligen förgylla tillvaron, inte för att göra den mer komplicerad, t.ex. genom att äga fler saker (har lärt mig lite av sommarhuset).

   Vi laborerade lite med städningen och ökade en tid till städning varje vecka, vilket tyvärr inte gav oss något extra. Kanske med en bättre och mer initiativtagande städare. Nu är vi tillbaka till var fjärde vecka.

   Vi brukar leka med tanken att vi bor kvar här i slummen men har bjudningar där en stjärnkock tillagar maten och vi har folk som hjälper oss med allt 🙂
   Tänk er en butler i en trea i ”orten” (som vi säger här i betongen).

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: