Kan ni hjälpa mig tänka?

I slutet av 2014 fick jag en månadslön för mycket utbetalt efter jag gått på föräldraledighet, vilket jag inte ens märkte då jag inte använde det kontot. När jag började jobba igen 2015 bad ekonomiavdelningen mig att reglera skulden, varpå jag påpekade att det skulle innebära ca 8 000 kronor i skatteförlust för mig, i och med att jag fick en extra lön ett bra inkomstår och fick betala tillbaka det ett dåligt inkomstår.

Det tog tid innan de förstod problemet, men när de väl gjorde det gjorde de något som jag ännu inte förstår om det är riktigt.

De fixade till skatten retroaktivt för 2014, så att jag omedelbart fick tillbaka nästan 20 000 av Skatteverket. Däremot gick de med på att återbetalningen sker i början på 2016, där det räknas av de två första månadslönerna.

Jag har alltså fått ett förskott på en hel månadslön, minus skatt. Sedan hela den skatten “tillbaka”, men återbetalningen först 2016. Jag antar att jag inte kommer att få ihop det förrän jag ser hur skatten blir på kommande berörda löneutbetalningar.

Staten måste ju få skatt på den lön jag redan har fått, men den kan väl inte företaget betala in igen, eftersom de redan gjort det, som jag sen fick..?

För att det ska bli rätt måste väl företaget dels undanhålla lönen jag är skyldig, men även, från den lön jag ska ha, dra skatten jag är skyldig? Jag är inte säker på att min lön räcker till det, ens på de två månader vi avtalade att återbetalningen skulle ske. Jag jobbar ju bara 80% nu.

Hjälp mig gärna, ni som har lite koll!

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anonym
  Jan 16, 2016 @ 11:56:05

  Låter ju maximalt rörigt det här. Om det nu konstaterats att utbetalningen under 2014 var felaktigt och därmed inneburit en felaktigt skatteeffekt på 8 000 kr borde väl det absolut enklaste vara att reglera enligt följande.

  Du har en löneskuld till arbetsgivaren.
  Du har en skattefordran på grund av marginaleffekten.

  1. På kommande månadslöner drar man av förskottet (i det sämre inkomståret) så att själva utbetalningen till dig blir noll till dess att skulden är reglerad.

  2. På kommande löner drar man 8 000 kr mindre i skatt.

  Resten får ekonomiavdelningen lösa med skatteverket, då det rör sig om ett regelrätt fel.

  Svara

  • jobbochfirma
   Jan 16, 2016 @ 14:38:36

   Ja, så kanske de borde ha gjort, det låter logiskt.
   Jag återkommer med hur det slutar med det upplägget de valde.

   Jag kanske borde kasta in en fråga om hur ni hade gjort om ni betalat 20 000 för lite i skatt. Skulle ni påpeka till Skatteverket?

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: