En ny tankelek om utdelning och frihet

Flera bloggare leker ju med tanken att utdelningen ska täcka utgifterna. Vissa försöker även matcha utdelningen en viss månad mot utgifterna samma månad. Här kommer en lite annan vinkel med i stort sett samma mål.

Anta att jag har en totalt flexibel arbetssituation, så att jag kan vara ledig en eller flera månader från mitt uppdrag, när som helst (en sak både jag och frugan siktar på att uppnå så småningom).

Om jag då tjänar 30 000 efter skatt per månad, men har som mål att få mer fritid, så skulle det vara möjligt att, istället för att vänta på att utdelningen ska ersätta hela min inkomst (eller täcka alla mina utgifter), successivt ta ledigt en månad mer per år i takt med att utdelningarna täcker inkomsterna.

Säg att jag får 5% avkastning på insatt kapital. För att nå första månadens inkomsttäckning behöver jag alltså 600 000 i utdelningsaktier.

Men här kommer bonuseffekten! När jag då tar ledigt och sänker min bruttoinkomst med ca 42 000 kronor (3 500 per månad) så sjunker även skatten med ca 1 500 kronor per månad, vilket alltså betyder att man ändå går plus i reda pengar på transaktionen. Lite ska vi i och för sig räkna bort i skatten på ISK, men säg att man får 1 000 kronor i extra kassaflöde för att ta ledigt en extra månad, då får man lite extra motivation att stoppa in 600 000 på högavkastande aktier!

För frun är det lite andra siffror. För att täcka en månadslön med utdelningsaktier med 5% direktavkastning måste vi stoppa in 960 000. Men om vi sedan frigör henne en månad sparar hon nästan 3 000 kronor i månaden i skatt!

Detta synsätt visar alltså att om vi tar alla pengar vi har nu och sätter på 5% avkastande aktier så kan vi dra ner fruns arbetsår med en månad, vilket ger så mycket tillbaka i skatt (drygt 30 000) att det kan ersätta min månadslön efter skatt, vilket gör att om jag tar den tiden ledigt får ytterligare 15 000 i skattesänkning. Vilken trevlig rippeleffekt!

Allt detta är givetvis mest ett tankeexperiment. Som vanligt är det saker som husdrömmar och måsten på jobbet som stör såna upplägg. I och för sig kan barn göra att man har rätt att styra lite mer som man vill, så vi får väl titta närmare på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: