Tänk till innan du köper optioner på företaget där du jobbar

Jag köper själv så många optioner jag kan, om de inte råkar vara väldigt dyra (hög inlösenkurs). Men man måste tänka lite på vad som händer i andra änden. I vårt företag sker det ingen handel med optionerna, så det är ganska svårt att bli av med dem. Istället måste man lösa in dem, och då vill det till att man har tillräckligt med kontanter eller möjlighet att låna.

Risken är att kursen ligger just över inlösensumman när optionerna går ut och att du samtidigt måste låna för att kunna köpa aktierna. Till råga på allt är det så liten omsättning på själva aktien att om man som jag har tiotusentals optioner som man har tänkt att sälja så fort de blir aktier, så kan det ta lite tid innan man kunnat sälja alla.

Idag när jag kollar, klockan 15.30, har det sålts ⅓ så många av bolagets aktier som jag har optioner. Det är rent av kursdrivande om jag har bråttom att sälja.

Slutsatsen måste vara att jag ska vara bekväm med att äga aktier för drygt en miljon i företaget under några månader. Hade jag varit tvungen att ta ett blancolån hade det inte känts så kul.

Annons

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Fredrik von Oberhausen
    Feb 04, 2016 @ 10:53:45

    Man ska inte heller glömma bort risken att företaget skulle konka eftersom man dâ inte bara förlorar jobbet men ocksâ en massa pengar. Men som allt i livet det gäller att hitta en bra balanserad väg att gâ pâ.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: