Man kanske dör imorgon

En av mina närmaste vänner har långt gången, obotlig, cancer.

Att beskriva känslorna hos mig eller hos honom är en annan blogg, denna handlar bara om pengar. Därför ska vi ta detta hemska ur ett pengaperspektiv.

När jag nu har varit överdrivet intresserad av finanser i fem år och pratat med var och varannan om allt som har med pengar och sparande att göra, så vet jag att det absolut vanligaste argumentet MOT att spara är: ”man kan ju dö imorgon”.

Trots att jag har läst så många böcker och bloggar av smarta människor har jag svårt att bemöta detta. Om jag vill ha en glass idag, men tänker att jag istället kan köpa fem glassar om tio år om jag sparar glasspengarna, då fick jag ju ingen glass idag. Om jag då blir överkörd av en buss imorgon så har jag berövat mitt liv en njutning. Men om jag INTE blir överkörd av en buss eller råkar ut för något annat så kommer min njutning att på det hela taget vara mycket större, eller? Nej, det vet man ju inte, mina glasspengar kanske är värdelösa om tio år. Ja, men det enda som är helt säkert är att du inte sparade några glasspengar och därför inte har några om tio år heller.

Men här kommer en kicker. Du åt upp din glass och du njöt, men efter några år får du ett besked att du lever högst ett år till. Vad gör du nu? Du har ett år på dig att njuta så mycket glass du kan. Men du har ju redan ätit din glass. Vad gör du med den njutningen nu?

Jag känner till hans privatekonomi i detalj. Maxat huslån och till och med billån. Nu ska de resa, men det blir på frugans peng. Hur kul är det att lämna henne barskrapad när man går… Nej, kom fan inte och säg att ni vill dö barskrapade!

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Piratekonomen
  Feb 13, 2016 @ 10:37:31

  Tragiskt med din vän.
  Men det där med att man kan dö imorgon känner jag igen, har både hört och använt mig av det argumentet själv i min enfalds dagar.
  Om man nu ska bry sig om att bemöta det argumentet kan man försöka ta sig till botten av behovet.
  VARFÖR vill man konsumera den där glassen, köpa den fina bilen eller nya teven?
  Drar man det till sin spets bottnar det i ett försök att bli lycklig genom att konsumera ”lycko-enheter” i olika grad. Lite lycka i en glass, mycket i en fin bil får man förmoda.
  Tyvärr är detta med att försöka konsumera sig lycklig en återvändsgränd på grund av hedonistisk adaptation, människans kanske största styrka och svaghet samtidigt.
  Det innebär att vi snabbt vänjer oss vid lyxen av exempelvis glass i mängder och då blir tvungna att leta efter ännu högre höjder av konsumerad lycka. Ekorrhjulet nästa.
  Tricket blir att designa sitt liv så att lycka flödar in i det automatiskt.
  Efter ett rimligt boende och mat på bordet finns det ingen anledning att konsumera mera, om det är ett lyckligt liv du är ute efter.
  Arbete och annat skapande, relationer och personlig utveckling är det som då leder till ökad lycka, här är forskningen ganska enig (börja kolla Maslows behovstrappa).
  Genom att spara pengar kan de användas, inte till att köpa något ännu större, utan till att generera ett flöde i framtiden för att ta bort lönearbete ur ekvationen om det skulle stå i vägen för långsiktig lycka.
  Sorry for långt inlägg men detta ämne ligger mig varmt om hjärtat.

  Svara

 2. Per Penning
  Feb 13, 2016 @ 13:58:58

  Först vill jag beklaga din väns tragiska tillstånd.

  Men du blandar och ger i samma inlägg. Att njuta av idag är en sak, att inte lämna efter sig en skuldsatt käraste en annan. Det finns inga enkla svar och inget svar som passar alla. Men vad jag lärt mig för egen del är att det alltid är senare än vad vi tror. Döden kommer inte med en inbjudan. Kan man inte njuta av en glass idag för oron över fem förlorade i en osäker framtid behöver man nog fundera lite över vad man håller på med. Dessutom är det bästa i livet gratis.
  Må väl!
  PP

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 16, 2016 @ 21:03:16

   Nja, i detta inlägg hänger det ihop. Min vän har aldrig sparat och aldrig haft en plan för framtiden, och därför måste han i sin sista tid leva på sin fru, som sen måste börja om sitt liv.

   Han har så att säga njutit hela tiden och nu finns inget alternativ till att lämna efter sig en skuldsatt käresta, det är så det hänger ihop i detta fall.

   Svara

 3. Breaking Bucks
  Feb 13, 2016 @ 15:51:33

  Jag tror snarare frågeställningen bör vara om man alltid blir lycklig av att äta den där glassen. Just, en … glass kanske man blir lite lyckligare av – det är ju ändå gott med lite nerfrusen grädde med socker i på en solig sommardag. Men betyder det att jag ska äta en glass per dag för att vara lycklig och leva i nuet? Eller räcker det med att unna sig själv en glass lite då och då. Att inte vältra sig i saker tror jag gör att man uppskattar det man faktiskt köper, ännu mer. Detta förhållningssättet tror jag är själva nyckeln med sparande och till att bemöta påståendet. ”Ja, visst jag kan dö i morgon”, men jag hade inte blivit lyckligare av att ha kört runt i en ny XC90, istället för en begagnad Polo.

  Balans är dock alltid bra, skulle inte som miljonär innan 30 köra det extremt åt andra hållet.

  Väl möt
  BB

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 16, 2016 @ 20:56:17

   Just det är en av de svåraste sakerna när man pratar om att leva ekonomiskt. Något unnar man sig, men vad gör en verkligen lycklig på riktigt och när blir njutningen bara ett skadligt frosseri och när är snålheten en tärande fix idé?

   Svara

 4. Gabriellas sång
  Feb 14, 2016 @ 20:14:17

  Sorgligt med din vän.
  Jag har tänkt mycket på det du skriver om. Har fram till 39 levt efter devisen att man kan dö imorgon så passa på medan tygen håller, beroende på att jag hade det djupt inpräntat att livet kan ta slut när som, då jag förlorade en förälder i cancer när jag var liten. Sen, kom jag till insikt om att göra tvärtom, spara, snåla, inte unna mig något just nu, lära mig vänta på belöningarna. Nu, har jag kommit till någon slags mellanting, som är det tråkigaste fast vettigaste (inte ovanligt) dvs att göra mitt emellan, spara och vara noga med vad jag unnar sig men ändå unna mig saker som är värt något just nu. Mycket i livet är gratis men mycket härligt i livet underlättas av pengar.

  Ps: Per Penning, läser din blogg också men lyckas inte kommentera den, tyvärr, har testat olika alternativ men icke. Lite synd 🙂 Ds.

  Svara

 5. jimmie
  Feb 16, 2016 @ 19:34:23

  Du skriver :

  ”Jag känner till hans privatekonomi i detalj. Maxat huslån och till och med billån. Nu ska de resa, men det blir på frugans peng. Hur kul är det att lämna henne barskrapad när man går… Nej, kom fan inte och säg att ni vill dö barskrapade!”

  Hus och bil går att sälja. Han har säkert någon typ av försäkring på jobb eller igenom facket, så barskrapad blir hon säkert inte. Allt är bara saker man har igenom livet, livet med honom kan hon inte få igen. Han vill lägga pengar på sådant, med lån och du väljer att inte göra det. Men vem har egentligen rätt?

  Har själv varit väldigt sparsam hittills i mitt (blir 40 i år) men har ändrat mig de sista åren. Jag sparar fortfarande ,men ”slösar” massa pengar på resor.
  Min bil rullar knappt, planerar mat inköp noga, men när vi reser rullar pengarna snabbt iväg.

  Tycker själv ibland att jag är väldigt nördig med mitt aktie prat, men är man intresserad så är man 🙂 Det viktigaste är nog att man hittar en medelväg.

  Detta menar jag absolut inte som något påhopp på dig, men.

  Vad betyder det egentligen för dig vilken ekonomi de har och hur hans fru kommer ha det och hur du skulle gjort?

  Detta är en person som betyder mycket för dig och de har valgt att leva deras liv på detta sätt. Släpp allt och bara var där för han/dom.

  Ta den extra ölen,drick er fulla en kväll, gå på den där svindyra resturangen du aldrig skulle gott på annars. Ta det dyraste på menyn och beställ det dyrasta vinet.

  Hatt flera nära mig som dött av cancer och det är en förskräcklig sjukdom. Men skulle min fru eller barn drabbas skulle de största delarna av besparningarna slösas på livet och det livet som håller på att försvinna.

  Svara

  • jobbochfirma
   Feb 16, 2016 @ 20:53:49

   Som du föreslår så levde de fullt ut den sista tiden, så gott det gick (han är alltså borta nu, detta är skrivet för ett tag sedan).

   Men nej, han hade ingen försäkring och det enda han fick ut extra var någon liten del av pensionen, på grund av hans tillstånd, men det var ett par tiotusingar.

   Hans fru klarar sig och har ett bra jobb, men även om du självklart har rätt i att man skulle offra det man har för att få en bättre sista tid tillsammans så känns det självklart tryggare om man inte lämnar full belåning efter sig.

   Jag förstår vad du menar men jag vill i alla fall göra en poäng av att om man alltid har valt att leva upp sista kronan kanske man måste käka nudlar när man är dödssjuk, och ens partner kan inte ta ledigt från jobbet för att hyran måste betalas.

   Någonstans däremellan är jag övertygad om att du, jag och förhoppningsvis de flesta väljer att leva sina liv.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: