Hur gammal bil är tillräckligt säker?

Nu vänder jag mig till er!
Om ni har det hyfsat ekonomiskt, typ som jag, hur gammal bil skulle ni då tycka gav er tillräckligt säkerhet, med tanke på att det är små barn i bilen?

Visst hänger det säkert på märke och modell också, men säg att det handlar om en Volvo V70 eller motsvarande.

Rösta nu och läs resten av inlägget efter det.

Själv har jag alltså en 18 år gammal V70. När den kom var den en av de säkraste på marknaden men nu finns det givetvis säkrare bilar, inte minst uppföljarna i samma modell. Själv tycker jag förstås att bilen är säker, annars hade jag inte satt mina barn i den, men vad är tillräckligt säkert? Vi har ju pengar nog för att köpa en ny V70 och inkomst nog för att berättiga det, åtminstone i mångas ögon.

Vi använder i och för sig bilen väldigt lite, så kanske kan man i och med det säga att vi kan klara oss med en äldre bil, men jag har märkt att de som har en väldigt genomtänkt och stark åsikt om hur ny bil man måste ha för att man inte ska “betala mer i reparationer” eller utsätta sig för större risk, skiljer sig väldigt mycket inbördes.

En kompis förklarade att en tioåring var max, sen betalar man för mycket i reparation och ökad bränsleförbrukning. En annan har ett max på 7 år, men min svåger var övertygad om att det är vid 3 år som värdeminskningen ätit upp tillräckligt mycket av nybilspriset, så att man får mest bil för pengarna.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. kristina http://startaommittilivet.blogspot.se/
  Apr 20, 2016 @ 19:17:48

  Jag vill inte ha en äldre bil än 7 år. Vår bil nu är tre år gammal. Förut har vi alltid bytt bil var tredje år. Det har vi inte råd med i år, och därmed är det den äldsta bilen jag har haft. Jag tror att jag är van sedan barnsben att vi alltid har haft en ny bil i familjen. Min pappa var noga med att aldrig ha en äldre bil än tre år. Sånt smittar av sig. Vad har din bil för säkerhetsutrustning? Airbag? Krockkuddar på sidorna? Airbag räddar liv. Det går inte att komma ifrån det. Har man en bra ekonomi ska man inte tumma på säkerheten tycker jag. Men å andra sidan en volvo är alltid en volvo, hellre en äldre volvo än en ny liten koreansk bil.

  Svara

 2. nonhosonno
  Apr 20, 2016 @ 20:49:52

  19 år gammal Saab 9000, stor och säker, airbag och abs.

  Svara

 3. Breitenfeldt
  Apr 21, 2016 @ 22:50:16

  Känns som om att har man en bil från 2000-talet som låg i topp i Euro NCAP när den kom, så bör den funka okej idag med. Men har man nån medelmåttig bil från 2000 kanske man bör byta om man har råd och har barn i bilen.

  Svara

 4. fruminimera
  Apr 24, 2016 @ 17:19:21

  Vi har en Skoda från 2007 och känner oss hur säkra som helst i den. Det som alltid glöms bort i diskussionen om säkerhet är att det är den som kör som är den största osäkerhetsfaktorn. Kör en så lite som möjligt, aldrig trött eller berusad, håller avstånd och hastighet och tar det extra försiktigt vid tidpunkter då andra förare kan vara stressade, berusade eller trötta så vågar jag tro att det spelar mindre roll om ens bil är 10 eller 2 år gammal.

  Svara

 5. FarbrorFri (@Frivid42)
  Apr 28, 2016 @ 10:26:36

  Vi har en snart 11 år gamal Skoda Octavia Kombi och vi har alltid känna oss väldigt säkra i den. Bra däck, kör lugnt, kör lite, undvik stressiga tidpunkter är viktigare än bilen i sig. Skulle jag köpa bil idag skulle det bli en Skoda igen vi är väldigt nöjda och då skulle jag köpa en i 50-60 000 kronors klassen (2010 eller så) med liten dieselmotor och så skulle jag äga den i 10 år (minst).

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: