Pension är bara en ekonomisk siffra

Folk måste lära sig att pensionen inte är en ålder, det är en finansiell siffra.

Vill du gå i pension får du helt enkelt klara dig på den slant du har tjänat ihop, om du så är 40 eller 70 år. Dels genom ditt eget sparande men också givetvis genom det du har betalat in till systemet, genom allmän pension, tjänstemannapension och privat pension.

Så räkna efter nu och kom inte och grina om att du inte kan få guldkant på tillvaron när du är 65 och tycker att du minsann borde kunna fara världen runt, precis som din äldre vän gjorde.
Då kan du också vara stolt över att du inte är en parasit, vilket man är om man inte har tjänat in tillräckligt till systemet för att komma upp över garantipensionen. Ofta är det mest synd om dem som parasiterar mest, det finns ingen motsägelse i det. Frågan är bara till vilken nivå samhället ska hjälpa dem. För högt så lönar det inte att sköta sig, för lågt så blir det omänskligt.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anonym
  Apr 23, 2016 @ 20:47:58

  Hej!

  Håller med! Du låter precis som Dave Ramsey, ”retirement is not an age, it is a financial number!”. Betala av studielånet och testa hur det känns att inte vara skyldig någon något!

  Svara

 2. Sjodan
  Apr 24, 2016 @ 17:24:19

  Om man jobbat i ett streck från det man varit 16 år gammal tills man blivit 67 och samtidigt betalat mer än 60% av det man tjänat i skatt så ligger det nära till hands att tycka pensionen skulle ge åtminstone en tunn silverkant på tillvaron. Ursäkta mig gnället…

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: