ITPK-val

Det var visst dags för ITPK-val, så varför inte gå igenom blanketten med er så kanske vi lär oss nåt tillsammans.
För det första kommer blanketten tillsammans med reklam från SEB, vilket är den bank där jag senast lade mina pengar (ett förbehåll för att jag skulle få rabatt på lånet). Smart av dem att skicka ut och påminna att jag måste välja igen och förklara varför jag ska välja dem, men jag tyckte de såg helt okej ut och har låg avgift så kör i vind.
Traditionell försäkring eller fondförsäkring
Först måste vi välja om vi vill lägga dessa pengar i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring. AMF finns med i bägge kolumnerna, annars är det olika företag. Jag vill helst ha en fondförsäkring och det är även där jag hittar SEB.
Återbetalningsskydd
Om jag väljer detta och dör före 65 så får min familj min ITPK, men pensionen sjunker eftersom jag inte får del av andras ”arvsvinster”. Tidigare har jag aldrig valt detta, men nu känns det annorlunda när jag bildar egen familj. Man får väl se på det som vilken försäkring som helst och bland annat fundera på om min familj behöver dessa pengar om jag dör. Dels har jag en livförsäkring och dels är jag inte brödvinnaren i familjen, så det känns som jag kan strunta i denna.
Jag säger nej till återbetalningsskydd.
Familjeskydd
Ännu en slags försäkring som familjen får om man dör. I detta fall kan jag välja att det ska betalas upp till fyra basbelopp (178 000) under upp till 20 år! På collectum.se kan jag tydligen se hur mycket denna försäkring kostar. Försäkringspremien tas från ITPK-inbetalningarna. Kostnaden kan du få fram genom en räknesnurra på collectum.se
Jag väljer att inte ta denna försäkring.
Hälsodeklaration
Om man väljer återbetalningsskydd eller familjeskydd måste man göra en hälsodeklaration.
Skriv under och skicka in.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Anonym
    Jun 06, 2016 @ 16:02:14

    Har helt slutat med allt sådant här. Kör minimiavsättning till tjänstepensionen på Avanza, resten tar jag som vanlig lön via omvänd löneväxling och sparar/investerar själv istället. Då slipper jag helt vara i händerna på klåfingriga politiker och gammelbanker när det väl blir dags.

    /Gunnar

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: