Varför är vi skuldfria?

Har fått frågor och kritik för det faktum att vi är skuldfria i en lågräntemiljö, så jag tänkte förklara hur det blev så. När jag började min ekonomiska resa mot första miljonen var jag som de flesta andra och gärna investerade hårt trots att jag hade lån.

Mellan 2009 och 2012 byggde jag långsamt en aktieportfölj och var nöjd och glad att bland annat utdelningarna steg år från år. Men 2012 var året då mina egna företag stod på topp och vi bestämde oss för att köpa en verksamhet för några hundra tusen.

Jag ville då sänka totalrisken lite och även sälja aktierna för att helt enkelt ha råd att köpa verksamheten. Tänk nu på att jag såg min framtid i företagandet, inte i att arbeta och investera.

När vi sen började bygga upp vårt sparande igen valde jag att lägga det på ett sparkonto för att ha till kontantinsats för huset vi tänkte att vi var på väg att köpa. Tiden gick dock och när vi inte köpte något hus växte och växte vårt sparkonto. Samtidigt gick börsen väldigt bra, vilket gjorde att allt kändes dyrt för mig.

I början av 2015 hade vi nästan 1,9 miljoner i kontanter och 1,4 i bolån. Husköp var inte nära förestående och börsen var inte attraktiv. Då föreslog jag att vi istället skulle göra oss skuldfria, vilket min riskrädda fru tyckte var en bra idé.

Det kändes bra och vi har trivts med att vara skuldfria, men kommer rätt hus eller rätt läge på börsen har jag inte något emot att ta lån igen. Däremot tycker jag att det är en dålig idé att dra på sig skuld bara för att räntan är låg, du måste vara bekväm med investeringen du gör.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Snålcoachen
  Aug 26, 2016 @ 17:01:51

  Det finns väl lite olika läror om detta och alla har de sina fördelar och nackdelar. Men att vara skuldfri är ALDRIG fel! Så det är bara att njuta av känslan.

  Svara

 2. zamira2
  Aug 27, 2016 @ 08:49:48

  Tankarna går fram och tillbaka här hemma. Kommer troligen att sälja en fastighet framöver. Och nu går tankarna ska vi bli skuldfria i vårt boende, eller investera dem pengarna istället?

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 27, 2016 @ 09:10:38

   Här med….
   Det hänger mycket på marknaden. Inte helt tryggt att gå in fullt på börsen just nu. Vi har en fjärdedel av förmögenheten på börsen.

   Men ska vi nå friheten inom sju år börjar det bli dags.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: