45 000 back på två dagar

Det är naturligtvis bara självbedrägeri att säga att man inte har förlorat något så länge man inte har sålt. Eller för att vara snäll, man säger det för att inte agera förhastat och visa att man är långsiktig i sina engagemang.

Men ponera att du köper en riktigt kass bil för 100 000. Du blir helt enkelt lurad och bilen är värd 50 000 i realiteten, vilket du snart inser. Då har du förlusten just nu, inte när du säljer den. Något kanske händer i framtiden som gör den mer värd, men just nu ska du inte lura dig själv, din bil är värd 50 000.

Själv har jag legat på minus på börsen hela året fram till förra veckan då jag äntligen (?) hamnade på plus. De två senaste dagarna har dock “kostat mig” 45 000 kronor och jag känner mig fattig igen.

Eller, egentligen inte. Jag är glad att kunna köpa HM på under 250 kronor, en nedgång mest för att analytikerna gissade fel. Det är ju inte direkt så att företaget förlorar pengar, eller ens är på väg att sluta växa.

Men som Miljonären skrev, ekonomibloggare verkar bli glada när börsen går upp och de blir rikare, men också när börsen går ner och de kan handla billigare. Eller också låtsas de bara. Att vara långsiktig handlar nog en del om att prata ner sig själv från bron man är på väg att hoppa ifrån.

Den långsiktige jämför gärna innehaven med en bondgård som avkastar väl.
Att värdet på gården går upp tyder dock på att man har en bra gård (och man blir glad).
Om värdet på gården går ner måste du övertyga dig själv om att du fortfarande har rätt och andra har fel, och således köpa granngården också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: