Min största chansning

Man ska ju inte lägga alla ägg i samma korg, vilket även betyder att man inte bör ha en stor del av sina investeringar i företaget där man jobbar. Dock funderar jag på om jag inte ska använda den stora väntande vinsten i mina företagsoptioner till att köpa och ha kvar de riktiga aktierna.

Om jag alltså istället för att realisera vinsten belånar lägenheten och köper aktierna jag har optioner på, för att behålla dem, så skulle jag satsa 1,2 miljoner spänn på att företaget fortsätter att gå bra och ge utdelning. Jag måste förresten låna upp (eller på annat sätt betala) till reavinstskatten också, vilket kan bli ca. 2-300 000. Detta eftersom jag flyttar från en depå till ISK.

Då skulle i så fall våra 1,5 miljoner ge ca. 90 000 i årlig utdelning från 2018, vilket skulle bli ett stort kliv mot vår frihet.

Alternativt casha ut åtminstone så mycket vinst att jag kan betala reavinstskatten och sen gå vidare lite lägre belånad med samma inriktning.

Så, vad är störst risk? Att jag diversifierar, kanske med banker och svensk industri, eller att jag investerar i ett företag jag känner bättre än något annat?

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. COMONLINE
  Okt 07, 2016 @ 22:13:00

  Mycket kan ju hända med företaget oavsett om du känner det väl. Det är definitivt en lägre risk att diversifiera sig i några få bolag som är exponerade mot olika sorters risk. Med det sagt betyder det inte att risk/reward-balansen är bättre i den diversifierade portföljen.

  Svara

 2. The Human Capitalist (@Humankapitalet)
  Okt 08, 2016 @ 19:42:34

  Jag tycker att du ska tänka efter både en, två och tre gånger om du verkligen ska gå all in i företaget. Jag har följt din blogg en längre tid och gillar din approach till ekonomi men här gnager det i mig. Det känns som en mild variant av rysk roulette, varför satsa hela ditt nuvarande ekonomiska liv på en kula istället för att fördela riskerna?

  Hur du än beslutar dig för att agera är jag en fortsatt trogen läsare, lycka till!

  //Humankapitalisten

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: