Vi borde alla bo i slott

Vi bor i en aningen deprimerande förort, i ett inte så fint hus på en högst ordinär gård.

Igår när vi var ute med barnen pratade jag lite med andra föräldrar som också var ute i samma syfte. Det visade sig att alla tre mammor var läkare och att deras män också hade helt okej jobb.

Då slog det mig:
Folk som oss borde bo i slott, inte i en sketen lägenhet i förorten!

Det klart att de kanske också är sparsamma och vill ta det säkra före det osäkra, men hade det varit som i de flesta andra länder hade folk med sån inkomst definitivt bott i stora hus (eller centrala lägenheter) och dessutom haft inhyrda barnskötare.

Det är inte lönen det är fel på i detta fall, det är bopriserna. Detta är ett exempel på hur galet det börjar bli. Folk med höga inkomster kan inte eller vill inte investera i dyrt boende.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. The Human Capitalist (@Humankapitalet)
  Okt 10, 2016 @ 14:31:31

  Jag tror att du fortfarande kan bo fint i ett vackert område utan att bo galet dyrt. Problemet är att du inte kommer att bo centralt. I närheten av storstäderna så håller jag helt med dig. Rea på bostäder, kommer det måntro?

  Svara

 2. Aktiepappa
  Okt 10, 2016 @ 17:12:32

  Jag förstår exakt hur du tänker och kanske har alla du träffade där resonerat som du och kanske är Stockholms bomarknad sjuk. Det svenska systemet är garanterat sjukt om du frågar mig. Men för att få lite perspektiv så är snittpriset i Helsingfors bara marginellt lägre än Stockholm. Moskva är ca dubbelt så dyrt och Wien 50 % dyrare än Stockholm.

  Svara

 3. Anonym
  Okt 10, 2016 @ 19:01:03

  Kan nog inte riktigt hålla med dig där. Det inte är inte, i första hand, bostadspriserna som är sjuka i Sverige. Hög inkomst är inte definitionen på rik. Rik är den som har ett betydande kapital – i förhållande till andra.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 11, 2016 @ 10:37:54

   Visst. Vilket även visade sig när jag gick lite på djupet med ett av paren. Det som hindrade dem just nu var kontantinsatsen, vilket betyder att de inte har några stora sparpengar ännu, men de är lite yngre.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: