Min bror och jag

Jag vill så gärna lära min bror tänka lite mer rätt om pengar. Vi är ganska olika, särskilt när det gäller pengar. Jag måste närma mig ämnet mycket försiktigt och framföra mina råd varsamt om de ska ha en chans att nå fram.

Funderar lite på hur ett sånt samtal skulle kunna se ut.

Hur skulle du reagera om jag sa att vi får in 50 000 i utdelningar i år? Det är lika mycket som vi fick av vår far i somras och som min bror blev så exalterad över.

Jag tror att han skulle reagera med lite överraskning, dock inte så stor. 50 papp kan de flesta relatera till och är inte livsförändrande på något sätt.

Men hur skulle han reagera över att det är en miljon kronor som skapar denna utdelning? Man kan ju göra så mycket för en miljon kronor, tror jag att han skulle tänka. Däri tror jag också att problemet ligger. Han skulle inte kunna behålla den miljonen utan snabbt komma på vad han måste spendera dem på.

Igår köpte de en bil för 200 000 kronor. Hade de haft en miljon på banken kanske de hade köpt för 3, eller 400 000. Nu finansierade de den förstås…

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. The Human Capitalist (@Humankapitalet)
  Okt 13, 2016 @ 04:47:19

  Jag känner igen det där väldigt mycket, även om det sträcker sig till hela familjen för min del. Skillnaden är inte speciellt märkbar ännu men jag vet att det kommer. Mitt recept är att respektera deras val av väg att gå, jag pratar sällan ekonomi såvida det inte är de som tar upp ämnet. Skulle de vara intresserade så är jag mer än beredd att lägga ned otroligt mycket energi för att hjälpa till på vägen. I dagsläget tror jag dock att den energin inte skulle vara speciellt uppskattad.

  Hoppas att du fortsätter dela med dig av dina upplevelser kring ämnet, min approach går förmodligen att förbättra.

  //Humankapitalisten

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 14, 2016 @ 14:15:03

   Jag har varit väldigt försiktig med att trycka på dem mina synpunkter, men faktum är att vi pratar ganska ofta om pengar. Mest handlar det om att det är såååå svårt för dem och allt är dem emot. Nästa gång biter jag mig inte i tungan, då ska jag tala om för dem varför de hamnar i såna situationer gång på gång, trots bruttoinkomster på sammanlagt ca 1,2 miljoner.

   Nu senast var det skatt på 50 000 (förskott för företag) som skulle in. Oj vilken kris, och så lånade han av pappa igen…

   Det var inte så länge sedan jag föreslog att han skulle ha en krisfond på ett par månadslöner, det hade räckt.

   Svara

 2. kalle
  Okt 13, 2016 @ 07:13:31

  Jag tror du får sätta din brors synsätt i ett större perspektiv. Alla är intresserade av att ha pengar men väldigt få är intresserade på samma djupa nivå som du är. De flesta tycker nog att det skulle vara en dröm att bli ekonomiskt oberoende innan ungarna gått ut skolan men väldigt få är intresserade av att göra de val som krävs för att nå dit. Kort sagt så tror jag de flesta tycker att det finns mycket som är långt viktigare än pengar i livet och som de inte är beredda att försaka under resan mot den eviga vilan.
  De här personerna skulle jag tro inte är speciellt intresserade av ekonomisnack och tycker nog det blir rätt tröttsamt.
  Sedan finns det en kategori människor som inte kan hantera pengar och som sätter sig i ekonomiskt svåra situationer genom dåliga affärer, dyra lån, extravaganta utgifter, osv. Hamnar din bror i den kategorin så behöver han förmodligen alla ekonomiska samtal han kan få. Dessa personer brukar vara oerhört svåra att nå men man får inte ge upp!

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 14, 2016 @ 14:18:49

   Kloka tankar!
   Jag tror att de hamnar i första kategorin. Även om de har kriser ganska ofta är det hyfsat små dumheter de gör.

   Jag är okej med att inte tjata om min gospel, men då måste två saker vara uppfyllda:
   -De ska inte beklaga sig gång på gång att de har pengakris
   -De ska inte vara avundsjuka på mig, varken nu eller i framtiden

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: