Lura dig själv på rätt sätt

Inbitna ekonomibloggare behöver kanske inte lura sig själva så mycket. Är man riktigt motiverad att spara måste man inte “betala sig själv först” genom en automatisk överföring från lönekontot på löningsdagen varje månad.

Men är man det minsta osäker på sin egen förmåga till självbehärskning kan det vara en bra idé att “lura sig själv” på olika sätt.

Ett sätt är att spara till barnen. Vi gör alltså inte det över huvud taget, men väldigt många människor ser det som en självklarhet. Hur ska de annars kunna skaffa körkort eller ha råd med insatsen till sin första lägenhet?

En fördel med att ha ett separat konto i barnens namn är att släkt och vänner på ett okomplicerat sätt kan ge pengagåvor direkt in på det kontot. Nackdelen är att barnen kanske inte är mogna att ta emot dessa pengar på sin artonårsdag. Olika konton för olika barn har också den nackdelen att de lär växa olika om de är investerade.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. kalle
  Okt 17, 2016 @ 14:20:13

  Vi kör ett investeringssparkonto åt barnen som står på oss föräldrar. Fördelen är att vi har full kontroll över pengarna och dessutom kan använda dem om det skulle behövas, vilket inte skulle vara lagligt om pengarna står på våra barn. Sedan får det bli en proportionerlig utdelning dagen den äldste ska få disponera sin andel. Skulle det visa sig att de inte är mogna, enligt vår syn, att ta emot pengarna så är det inga problem att behålla dem.

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 17, 2016 @ 22:21:29

   Bra, så skulle jag också gjort om jag hade haft något.
   Vad jag undrar är dock om släktingar som vill ge pengar är okej med att ge dem i föräldrarnas namn istället för barnet de var tänkta för?
   Men som sagt, för mig är det viktigare att barnet inte får pengar vid fel tidpunkt än att inte få pengar alls. Jag skulle alltså be släktingarna att inte ge en pengagåva om det inte är okej att jag har kontroll på dem.

   Svara

 2. Bängen
  Okt 17, 2016 @ 17:21:56

  Kanske går lite off topic men jag har aldrig riktigt kunnat relatera till människor som ”betalar till sig själv först”. Jag ser alltid till att göra av med så lite som möjligt av lönen varje månad och hade jag bara flyttat 10% och varit nöjd med det hade känts som ett skämt.

  Om man känner att man måste flytta först en slant till sig själv för att pengarna ska räcka och att man inte ska nalla av sista slantarna innan nästa lön då har man helt enkelt för höga utgifter

  Svara

  • jobbochfirma
   Okt 17, 2016 @ 22:38:53

   Hej Bängen!
   Håller med, det är lite löjligt, men även i mina ögon felformulerat. Folk som slösar ”betalar sig själva” när de går på spa, köper cigg eller går på restaurang. Det tycker de i alla fall. Svårt att övertyga dem om att de för sin egen skull försakar det de vill göra. Slösare är inte som oss ekonomibloggare…

   Tillbaka till de 10 procenten så tror jag helt enkelt att det är att se som en inkörsport. Det är svårt att spara ens något för många människor. Om man provar med lite och ser att det går kan det nog leda till att man blir en riktig sparare.

   Det var nog faktiskt så jag blev fast om jag tänker efter. Jag var 35 och hade knappt något sparat. Tänkte inte mycket på det och att det kanske skulle bli bättre när lönen blev högre, eller nåt.

   Sen började jag följa Miljonär innan 30 och läste Rich dad. Fem år senare hade jag första miljonen och nu jobbar vi på nummer 5, snart 43 år gammal.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: