Vi har alltså köpt större

Det hände till slut, efter drygt tre års letande. Vi slog till på en lägenhet som är ganska mycket större än vår nuvarande. Helt nyrenoverad men inte det minsta lyxig.

Den gick på 4,5 miljoner och vi hoppas få ca 2,7 miljoner för vår nuvarande. Vi kommer alltså att ha dubbla boenden under en förhoppningsvis inte allt för lång tid. Att vi kunde agera snabbt var anledningen till att vi fick den.

För att få loss kontantinsatsen på 10% och dessutom säkra upp de andra 5% som behövs för att klara kontantkravet för bolån så sålde jag av aktier för närmare 700 papp.

Belåningsgrad på det nya boendet blir alltså 85% inledningsvis. När vi säljer får vi förhoppnings loss drygt en och en halv miljon efter skatt och omkostnader. Frågan är då hur mycket som ska in på börsen och hur mycket som ska gå till amortering.

Ett mål som hägrar är att vara belånad till 50% och ha 3 miljoner på ISK. Det är då man kan få ett mycket fördelaktigt lån på Avanza. “Det ska vara billigt att vara rik”.

Men när vi har sålt vår lägenhet har vi precis råd att amortera ner till 50%, så det blir knappt något över att investera för. Då blir det en tung resa att komma upp till 3 miljoner på ISKt. Just nu alltså ett netto på ca 600’. I vår blir det förhoppningsvis feta bonusar som faller ut, men tills dess blir det till att leva på nästan ingen inkomst och med alla extra utgifter en flytt innebär.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Dividendbomber
  Nov 09, 2016 @ 12:39:56

  Man kan väl få Avanzas superbolån även om belåningsgraden är över 50%? Eller missar jag nåt?

  ”Superbolåneräntan Belåningsgrad upp till eller lika med 50 % (effektiv ränta) 0,7872% (0,79%) reporäntan, dock lägst -0,20%, + 0,99%

  Belåningsgrad över 50 % men mindre eller lika med 75% (effektiv ränta) 1,0846% (1,09%) reporäntan, dock lägst -0,20%, + 1,29%

  Belåningsgrad över 75% (effektiv ränta)* 1,776% (1,79%) reporäntan, dock lägst -0,20%, + 1,99%”

  Från https://www.avanza.se/vart-utbud/pb/superbolanet/fordjupad-information-superbolanet.html#priser

  Svara

 2. Aron
  Nov 09, 2016 @ 17:02:16

  Boräntorna för 3månaders i de vanliga bankerna ligger mellan 1,55%-2,0% och det utan rabatter. SEB har en genomsnittlig ränta om 1,52% på 3mån dvs med rabatt.
  Så för att Avanza ska vara intressant så måste du väl ner under minst 75% belåning, annars verkar det vara mer förmånligt på en av storbankerna.
  Om ni har dubbla boenden kan ni ju hyra ut den bostaden ni lämnar, där borde ni väl enkelt få in 10-15 000 per månad. Och vad skulle BRF göra åt saken? Vräka er? Jo, det är ju oerhört avskräckande som läget är nu, eller hur…..

  Jag antar att det där med hus avskrevs ganska snabbt om ni såg er limit vara på 4-5 miljoner kronor för det nya boendet. Finns det hus i Stockholmsområdet i hyfsad närförort som kostar så lite? Det är väl 8-9-10 miljoner och uppåt som gäller idag om man inte kan tänka sig avstånd som norrtälje/södertälje?

  Svara

  • jobbochfirma
   Nov 09, 2016 @ 20:44:43

   Hus avskrevs för att det är ytterst mediokra hus i detta område som fås för 7-8 miljoner, plus allt jobb hus innebär jämfört med lägenhet.
   I denna marknad vill vi inte köpa drömhuset/slutmålet, så vi ser fortfarande fram emot bostadssmällen.

   Svara

 3. Anonym
  Nov 10, 2016 @ 19:33:32

  ” När du ansöker om ett lån är den maximala accepterade belåningsgraden 50%” Från avanzalänken ovan. Det är alltså bara om avanza sänker värderingen på bostaden som de andra räntesatserna gäller.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: