Avslutade löneväxling

Det blir tydligare och tydligare för mig att vi inte kommer att leva som alla andra och behöva de system som har utformats för de som inte vill tänka själva.

Vad gäller pension har jag två saker i min grundsyn som kanske skiljer sig från medelsvensson.
Jag har ingen föreställning om att en “pension” ska ge mig ens någonstans i närheten av den lön vi har idag. Vi kommer alltså att vara beredda att leva under de förutsättningar som finns då.
Vi sparar och investerar för att kunna “gå i pension” på eget kapital, utan beroende av pension. På det sättet blir pensionen mer av grädde på moset än något vi måste ha för att överleva.

Dessa saker gör att jag för tydlighets skull i mina investeringar hellre har pengar nu än glömmer bort dem tills pensionen.

Men jag gillar ju också på att räkna och se de matematiska vinsterna med det ena eller det andra, och då går det ju inte att komma ifrån att man ju faktiskt sparar lite skatt på att löneväxla, vilket förstås är anledningen till att jag ändå gjort det.

Men nu när jag har gått ner i tid och kommer att fortsätta vara föräldraledig till och från så är det inte ens lönsamt att löneväxla, så jag har meddelat att jag vill ha vanlig lön, vilket inte är så vanligt på vårt företag. Vad jag förstår löneväxlar de flesta, mest för att det är det som normalt erbjuds, så folk tar det som ett ickeval.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. therealrydan
  Aug 24, 2017 @ 14:16:57

  Skulle inte skatteväxla. Problemet med att spara i oskattade pengar som tjänstepension/pensionsförsäkring är att skattesatsen i framtiden är okänd. När den ekonomiska pöbeln som nu skiter i framtiden kommer till pensionsålder kommer de skrika om hur orättvist det är att de som varit förnuftiga nu ska få någon fördel av det, och sitter det sossar i regeringen då lär marginalskatten på tjänstepension och pensionsparande inte bli att leka med.

  Svara

  • jobbochfirma
   Aug 24, 2017 @ 14:23:21

   Visst, men om man nu skulle vara 44 (som jag) och skatta 55% i marginalen (som min fru), plus att man vill bo i Portugal vid 55, eller även om man vill bo i Sverige, sluta jobba och endast ta ut av tjänstepensionen, så kommer man knappast att kunna räknas som rik, och det man spar in på skatten blir väsentligt.

   Jag skulle också vilja ge ett generellt råd, det hade varit enklast, men varje person gör nog bäst i att fundera över sin egen sits och agera därefter.

   Svara

   • therealrydan
    Aug 24, 2017 @ 14:27:24

    Underskatta inte vänsterns förmåga att se “orättvisa”. Kom ihåg att du är “rik” om du har ett heltidsjobb i en storstad enligt vänstern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: